U Trebinju je danas počeo seminar bibliotekara na kom se okupilo oko 200 bibliotekarskih radnika iz RS, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije.
Seminar je otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je istakao da se prvi put ove godine u našem gradu oformila stavka „Podrška izdavaštvu i publikacijama“.


„Ko god neku knjigu piše, mi ga finansijski podržimo. Nema nijedan zahtjev koji je podnešen a da nismo odobrili. Jer znamo da je pisani trag nešto što ostaje zauvijek.“, rekao je gradonačelnik Trebinja i dodao da je od izuzetnog značaja da se ljudi što više učlanjuju u biblioteku i da koriste literaturu.
„Grad Trebinje će uvijek davati podršku svima koji imaju ideje, koji pišu, jer će to unaprijediti i cijelu Republiku Srpsku.“, kazao je on.
Novica Telebak, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Trebinje poželjevši dobrodošlicu bibliotekarima rekao je da je knjiga oduvjek bila i sluga i gospodar.
„Knjiga ne može promjeniti svijet, zaustaviti rat ali neka bar bude svijeća da ne plačemo i ne umiremo u mraku.“, kaže Telebak.
„To što je trenutno u modi virtuelno bibliotekarstvo, ne znači da knjiga treba da bude zanemarena“, istakla je Stojka Mijatović, predsjednik društva bibliotekara Republike Srpske.
„Bibliotekarima je cilj da privuku što više čitaoca. Kroz teme o kojima ćemo govoriti na ovom seminaru, govorićemo o knjizi, biblioteci, fokusirali smo se na rad školskih bibliotekara. Škole su zapostavljene i zato smo odlučili da jedan dio seminara bude baš o školskim bibliotekarima jer je najvažnije u biblioteku dovesti mladog čitaoca. Kada imate mladog onda imate i starog čitaoca.“, istakla je Mijatović.
Prema riječima dr Slavice Kostimirović, direktora Narodne biblioteke u Doboju i člana uprave društva bibliotekara, bibliotekari su dužni da se prilagođavaju eri savremenih tehnologija.
„ Osnovna prepreka svima nama su finansije jer kada se prevaziđu finasije sve ostalo ide lako. Obrazovanih bibliotekara imamo, prednost pri zapošljavanju imaju diplomirani bibliotekari. Nastojimo što se tiče kadra popunimo biblioteke stručno osposobljenim bibliotekarima. Jedino su finansije te koje koče da se nabave tehnička sredstva kako bbi se mogli prilagoditi savremenim korisnicima jer bi mi trebali da idemo ispred njih kako bi im pomogli ono što ih interesuje.“, objasnila je dr Kostimirović.
Radio Trebinje