redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

U Trebinju počinje sa radom Centar za hiperbaričnu i podvodnu medicinu

U Trebinju počinje sa radom Centar za hiperbaričnu i podvodnu medicinu

U Bolnici Trebinje u ponedjeljak, 18. juna, biće otvoren Centar za hiperbaričnu i podvodnu medicinu gdje će pacijentima biti omogućene savremene metode u prevenciji i liječenju bolesti i mnogih povreda i trovanja uz uputnicu porodičnog ljekara.

Poslovno-tehničkom saradnjom Centra hiperbarične oksigenacije /HBO/ "Baromed" iz Beograda i Bolnice Trebinje, koja je zaključila ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, omogućeni su HBO tretmani građanima Trebinja.

U saopštenju ovih zdravstvenih ustanova se navodi da je novoosnovani HBO centar opremljen po najvišim evropskim standardima.

"Stručni tim eksperata i saradnika, specijalista pomorske i hiperbarične medicine, kao i medicinskih tehničara sa dodatnom edukacijom u oblasti hiperbarične medicine zadužen je za pružanje vrhunske medicinske usluge iz ove oblasti", dodaje se u saopštenju.

HBO terapija je lijek kod gasne gangrene, trovanja ugljen-monoksidom i dekompresione bolesti, kada hiperbarična oksigenacija spašava život.
 

HBO terapija ima veliki značaj kod komplikacija dijabeta, hroničnih rana, problema sa cirkulacijom, infekcija kostiju, gangrene, gdje se uz medikamentoznu i hiruršku terapiju značajno smanjuje vrijeme zarastanja, smanjuje broj amputacija, poboljšava kvalitet života.

U saopštenju se navodi da se ovim liječenjem ubrzava i proces rehabilitacije nakon moždanog udara, kao i nakon određenih operativnih zahvata.

HBO tretmani se primjenjuju i u prevenciji kod zdravih ljudi i kod sportista.

U kozmetici HBO tretman se koristi zbog uticaja na ćelijski metabolizam, ubrzane sinteze kolagena i poboljšanja elastičnosti kože.

Komora je opremljena najsavremenijim kompjuterizovanim pultom, kao i pultom za manuelno upravljanje komorom.

Srna