redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

U Trebinju tvoren Srpski filozofski simpozijum

U Trebinju tvoren Srpski filozofski simpozijum

U  Trebinju je sinoć počeo trodnevni Srpski filozofski simpozijum o temi “Filozofija i sloboda” na kojem će učestvovati Srpsko filozofsko društvo, eminetni filozofi iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Ovaj skup eminetnih filozofa, povodom druge godišnjice od smrti profesora dr Sima Elakovića, koji je porijeklom iz Uskoplja, u Hercegovni, organizovalo je je Srpsko filozofsko društvo iz Beograda, pod  pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Predsjednik Programskog odbora, filozof Aleksandar Lukić istakao je da je cilj simpozijuma okupljanje filozofa sa srpsko-kulturnog prostora kako bi govorili o jednoj vrlo važnoj temi – slobodi.

“Čini mi se da je u ovom trenutku i u ovom istorijskom kontekstu u kome se nalazi srpsko društvo, posmatrajući ga u cjelini, ta tema veoma važna”, rekao je Lukić.

Profesor Ana Elaković Nenadović, kćerka Sima Elakovića, istakla je da je ponosna što se ovakav simpozijum, koji je okupio eminentne filozofe, održava baš u Hercegovini odakle je porijeklom njen otac. Ona je rekla da će, sutra, drugog dana simpozijuma u Muzeju Hercegovine biti promovisan zbornik radova “Filozofija etosa”, koji su, u čast i na sjećanje na njenog oca, uradili filozofi i autori iz društveno-humanističkih nauka.

Svi učesnici skupa imaće izlaganje, a na kraju je predviđena generalna debata.

Profesor dr Simo Elaković je bio dugogodišnji profesor  Njemačke klasične filozofije i šef Katedre za istoriju filozofije, kao i predsjednik Srpskog filozofskog društva.

Grad Trebinje