BEOGRAD I Na devetom sajmu vina, održanom u okviru 40. Sajma turizma u Beogradu, trebinjski podrumi vina „Aćimović“ i „Sekulović“, te vinarija „Đelmo“ osvojili su ukupno sedam medalja, a bijelo vino „Šardone Aćimović 2017“ proglašeno je za najbolje bijelo vino manifestacije.


U konkurenciji od preko 140 najuglednijih domaćih i regionalnih proizvođača vina, Podrum vina „Aćimović“ osvojio je šampionsku titulu u kategoriji bijelih vina i dvije srebrne medalje za žilavku i vranac.
„Podrum vina ‘Aćimović’ po drugi put učestvuje na ‘Beovajn čelendž kupu’, najvećem vinarskom takmičenju na Balkanu. Prošle godine osvojili smo tri srebrne medalje, što je bio dobar uspjeh, mada nismo bili u potpunosti zadovoljni. Ove godine smo za ‘žilavku’ i ‘vranac’ osvojili srebrne medalje, pola boda falilo je, kao i prošle godine, da ‘žilavka’ bude nagrađena zlatnom medaljom. Pozitivno nas je iznenadio veliki uspjeh ‘šardonea’, koji je osvojio šampionsku titulu, proglašen je za najbolje bijelo vino sajma.To je za nas ogroman uspjeh, velika nagrada za naš dosadašnji rad i trud u vinariji“, kaže za Radio Trebinje Lazar Aćimović, vlasnik podruma.
Na sajmu vina u Beogradu nagrađena je i Vinarija „Đelmo“ iz našeg grada, koja je osvojila bronzanu medalju za vino „Šardone Đelmo 2015“.
Podrum „Sekulović“ na sajmovima vina u regionu uspješno učestvuje posljednjih desetak godina, što je rezultiralo brojnim nagradama. Kako ističe Božidar Sekulović, vlasnik podruma, osim nagrada na beogradskom, ovog vikenda će na sajmu u Splitu vinima Podruma „Sekulović“ biti dodijeljene još tri značajne nagrade.


„Na beogradskom sajmu osvojili smo tri nagrade – srebro za ‘sovinjon blan’, sa velikim brojem bodova i bronzane medalje za ‘vranac’ i ‘šardone’. Naročito nas raduje činjenica da smo na sajmu vina u Splitu, na kojem prvi put učestvujemo, dobili tri nagrade, u konkurenciji 300 značajnih proizvođača vina iz Hrvatske, Makedonije, BiH, Francuske, pri čemu vina pojedinih proizvođača koštaju i po 100, 150 evra. Naš ‘vranac’ je osvojio srebrnu medalju, ‘sovinjon blan’ takođe, sa velikim brojem bodova, a voćnoj rakiji ‘viljemovka’ pripala je srebrna medalja“, navodi za Radio Trebinje Sekulović.
Izuzetan rezultat je, dodaje, postigla upravo rakija ‘viljemovka’, koja je jedina od rakija iz BiH bodovana na sajmu u Splitu, a koja je, sa 18,2 boda za nijansu bila slabija od najboljih rakija sajma, sa ocjenom 18,5.
Radio Trebinje