redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Vladika Grigorije potpisao "Platformu za mir"

Vladika Grigorije potpisao "Platformu za mir"

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije potpisao je, u ime Međureligijskog vijeća BiH, Platformu za mir, dokument nastao kao rezultat rada mirovnog projekta PRO- budućnost u više od 60 lokalnih zajednica u BiH.

Vladika Grigorije je, nakon potpisivanja, poručio da mir ne smije biti samo prazna riječ, već treba da bude nasušna potreba. 

"Potrebno je da posjedujemo dovoljno razboritosti i mudrosti da bismo spriječili druge da nas zavađaju, da se ne bismo predali kukavicama čija su lica najčešće nevidljiva, a koja lako među nama posiju zrno mržnje i razdora, nakon čega nas pokušavaju izmiriti. Neophodno je da u sebi pronađemo snage kojom ćemo savladati sva iskušenja u borbi za slobodu i mir. Moramo biti spremni i otvoreni za dijalog i susrete", istakao je vladika Grigorije. 

Vladika je naglasio da će sve biti uzalud ako ne bude mira. 

"Mir i pomirenje bi trebalo da nam donesu pročišćenje, oslobađanje od nas samih prvenstveno, od sopstvenih strahova, predrasuda, zabluda i da nas izvuku iz blata i kala u kojem se valjamo gotovo tri decenije", rekao je vladika Grigorije. 

 

Muftija mostarski Selem Dedović rekao je da je veoma značajno da vjerske zajednice promovišu ovakve projekte i daju svoj doprinos jer je mir preduslov za sve. 

"Važno je da ovom pitanju priđemo otvoreno, bez ograda i zadrške, spremni da doprinosimo stvaranju drugačije atmosfere u svijetu u kojem živimo. Naše dosadašnje nastojanje bilo je da radimo na dijalogu, saradnji. Drugog puta u našoj realnosti prosto nema", istakao je muftija Dedović. 

On je poručio da BiH, njeni narodi i religije moraju graditi zajednički život, ne ugrožavajući se međusobno. 

"Danas imamo usijanu atmosferu, koja ne doprinosi razvoju života, koja tjera mlade ljude iz ove zemlje, zbog čega je neophodno stvoriti povjerenje, stabilnost, a temelj svega je da postoji mir među ljudima i uvažavanje", rekao je muftija Dedović. 

On je ocijenio da je saradnja Islamske vjerske zajednice i Srpske pravoslavne crkve otvorena i u uzlaznoj putanji. 

Muftija Dedović je izrazio zadovoljstvo što je danas u Trebinju da podrži inicijativu Međureligijskog vijeća BiH, kojem predsjedava vladika Grigorije i istakao da ovo tijelo ima veliki značačaj za izgradnju povjerenja i stabilnosti u BiH. 

Platformu je 6. juna prošle godine usvojio Savjet ministara, a nedugo zatim podržala i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je prvi korak ka usvajanju tog dokumenta u oba doma.

SRNA