redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Započeta restauracija crkve Svetog proroka Ilije u selu Trebijovi

Započeta restauracija crkve Svetog proroka Ilije u selu Trebijovi

U selu Trebijovi,na hramu posvećenom Svetom proroku Iliji otpočela je obnova koja podrazumjeva radove na rješavanju problema vlage, sanaciju zvonika, pjeskarenje i fugovanje fuga na fasadi, zamjena dotrajalih ulaznih vrata i prozora i popravku oštećenog ikonostasa.

                                                                                                           

Važno je istaći da ova crkva ima i veliku kulturnu i istorijsku vrijednost.
Iz istorijskih izvora saznajemo da je crkva zidana u drugoj polovini XVII vijeka, oko 1690. god, i tada je bila posvećena Svetom Stefanu Prvomučeniku. Na mjestu stare crkve, 1904. godine , izgrađena je veća saborna crkva, posvećena Sv. proroku Iliji, koju su mještani svojim radom i prikupljanjem pomoći zajedno izgradili, i koji je oduvijek predstavljao saborni hram za sva Trebinjska brda, i šire.

 

U sabornom hramu nalaze se mnoge vrijedne crkvene knjige koje su napisane na staroslovenskom jeziku, među kojima se nalazi i jevanđelje koje datira još iz 1893. godine, blagoslov tadašnjeg mitropolita Serafima Perovića.

                                                                              Jevanđelje iz 1893.god.

 

                                           blagoslov mitropolita Serafima Perovića

Iz usmenih predanja saznajemo da se jedno zvono sa saborne crkve nalazi u manastiru Savina kod Herceg Novog.
Planirano je da se do slave hrama, 2. avgusta 2018. godine završe svi vanjski radovi, poslije čega bi uslijedila faza obnove ikonostasa i unutrašnjeg uređenja crkve.

"Za slavu hrama ćemo se javno zahaliti svim zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli obnovu ove svetinje",kažu u Crkvenom odboru sela Trebijovi.

.