Trebinje: Poljoprivrednicima u zakup dato 112 hektara državnog zemljišta

Trebinje: Poljoprivrednicima u zakup dato 112 hektara državnog zemljišta

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je potpisao ugovore sa 29 poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja o zakupu obradivog zemljišta u državnom vlasništvu.

Za potrebe poljoprivredne proizvodnje javnim oglasom u zakup je bilo ponuđeno ukupno 188 hektara, od čega su za 112 hektara potpisani ugovori sa 27 individualnih proizvođača i dva pravna lica, dok će preostalih 76 hektara zemljišta biti ponuđeno u zakup javnom licitacijom. 

Poljoprivrednici su bili najviše zainteresovani za voćarstvo i vinogradarstvo, za što su uzeli u zakup 51 hektar zemljšita, dok je 33 hektara dato za proizvodnju ljekovitog bilja. 

Zemljište je dato u zakup po simboličnoj cijeni od 100 KM po hektaru godišnje, a u trajanju od 20 godina za višegodišnje voćarske i vinogradarske kulture, odnosno na 10 godina za povrtlarsku i drugu jednogodišnju proizvodnju. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da će u narednoj fazi raspodjele poljoprivrednicima na raspolaganju biti dodatne obradive površine, koje će biti privedene namjeni uz pomoć mašine, koja će biti obezbijeđena uz podršku resornog ministarstva. 

"Nama je zadovoljstvo što su se ljudi izjasnili da su zadovoljni ovim poljoprivrednim površinama, da žele da to zemljište obrađuju odmah i da su ovo dobila uglavnom fizička lica, a nikako neki `feudalci`ili `veleposjednici`", istakao je Petrović. 

On je dodao da će Gradska uprava posredstvom Agrarnog fonda i ubuduće ulagati napore u razvoj poljoprivrede, kroz različite modalitete podrške agrarnoj proizvodnji i uvezivanje proizvođača sa trgovinskim lancima ili prerađivačima. 

"Već danas smo formirali radno tijelo koje će napraviti popis potrebne opreme, koje nema na području Trebinja, a čija bi nabavka bila na korist svih poljoprivrednih proizvođača i pospješila nivo agrarne proizvodnje u Hercegovini", rekao je Petrović i napomenuo da će tek biti dogovoreno da li će nabavku uraditi preko Argarnog fonda ili udruženja proizvođača. 
 

Poljoprivredni proizvođači, koji su danas potpisali ugovore, kažu da im mnogo znači zemljište koje su dobili i da će ga iskoristiti za pokretanje proizvodnje ili za njeno proširenje. 

Oni ističu da im je veoma bitna podrška grada, koji nastoji da pomogne kroz različite aktivnosti, te da je velika satisfakcija što će preko Agrarnog fonda imati sigurnu prodaju proizvoda. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

SRNA