Završena kulturna manifestacija "Dučićev dan"

Završena kulturna manifestacija "Dučićev dan"

Svečanom akademijom "Veče laureata" u Trebinju je završena manifestacija "Dučićev dan", koja je u prethodna dva dana okupila eminentne kulturne stvaraoce iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Akademija "Odavno je u prekidu veza s nebesima", koja je održana sinoć u Kulturnom centru, posvećena je pjesniku Gojku Đogu, dobitniku prošlogodišnje Dučićeve nagrade. 

U besjedi laureata, književnik Gojko Đogo rekao je da je zavičaj odvajkada bio "opojna pjesnička tema" i da nije lako prepoznati na koji način se javljao u ljudima. 

Govoreći o Đogovoj poeziji, profesor Jovan Delić istakao je da je po svom pjesničkom "samožrtvovanju" i sudbini, po svome stavu i odnosu prema pjesništvu, Đogo jedinstvena figura srpske poezije. 

Delić je ovom prilikom predsjedniku Savjeta Dučićevih večeri poezije Luki Petroviću uručio povelju zahvalnosti, koju Filološki fakultet u Beogradu dodjeljuje ovoj manifestaciji za izuzetan doprinos i saradnju u čuvanju i njegovanju srpske kulturne baštine. 

Petrović je izjavio da je pjesnička riječ "vijekovima carovala", a da je poezija podizala i uzdizala ljude. 

"U zemlji hercegovoj i svetosavskoj, uz pjesmu smo nazdravljali, a sa dirljivom pjesničkom riječju smo naše najmilije predavali vječnosti. Valjda zato, na sličan način, slaveći moć pjesničke riječi, obilježavamo dan Dučićevog odlaska, dan kada je naš znameniti Trebinjac nastavio život u svojim knjigama i našim sjećanjima", poručio je Petrović. 

 

Na akademiji, poeziju laureata kazivao je i prvak Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Dugalić. 

U muzičkom dijelu programa nastupili su trebinjski hor "Tribunija", braća Teofilovići iz Beograda, operska primadona i operski prvak beogradskog Narodnog pozorišta Gabrijela Ubavić i Dragutin Matić, te pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, kao i vokalni solista Milisav Sukonjica i pijanista Božidar Vučur iz Trebinja.

SRNA