urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Dodik sprema čistku u RiTE Gacko

Dodik sprema čistku u RiTE Gacko

18.10.2012.  - Frontal saznaje da je Milorad Dodik odlučio da u naredne dvije sedmice sa dužnosti generalnog direktora RiTE Gacko smijeni prof. dr Dragoljuba Mučibabića za kojeg smatra da nije dovoljno radio za SNSD te da je bio

potpuno pasivan prema izborima

.Iako SNSD na sve načine pokušava predstaviti javnosti da zapravo nije izgubio izbore i da su i dalje najjača politička partija, unutar stranke su svjesni da činjenica da je opozicija osvojila 40 opština jasno pokazuje poraz vladajuće koalicije.

Razočarenje izbornim rezultatima nije skrivao ni lider SNSD-a Milorad Dodik koji je najavio da će doći od reorganizacije i promjena u stranci, zaprijetio odborima koji su izgubili ali i direktorima javnih preduzeća koji su se „otuđili od stranke“ i koje smatra odgovornima za izborni poraz.

Prvi korak Dodik je preduzeo već u prvoj sedmici posle izbora kada je raspustio deset opštinskih odbora u kojima je SNSD izgubio u trci za načelnika i skupštinu opštinu, a u nedelju na izvršnom odboru najavio provođenje unutarstranačkih izbora i reforme u stranci.

Jedan od najubjedljivijih poraza i najtežih udaraca SNSD je doživio u Gacku, gdje i pored upravljanja Rudnikom i termoelektranom Gacko nisu uspjeli ni ozbiljnije da se približe SDS-u.

Kandidat SDS-a za načelnika opštine Gacko Milan Radmilović osvojio je 3 720 glasova ili 62,24% a njegov protivkandidat iz SNSD-a Radivoje Beli Supić svega 1 867 glasova ili 31,24%.

Aktuelni načelnik Radmilović sa duplo više glasova porazio je Supića koji je osvojio manje glasova nego njegovi prethodnici prije dvije odnosno četiri godine.

Poraz sa dvostruko više glasova u trci za načelnika SNSD bi nekako i podnio da odbornička lista nije doživjela pravi debakl. SDS je ostvario svoj najbolji rezultat u postratnom periodu sa osvojenih 2 041 glasom odnosno 34,07% što će im donijeti šest odbornika dok je SNSD osvojio tek 1 408 glasova ili 23,50% što je dovoljno za četiri odbornika.

SNSD je u odnosu na prije dvije godine izgubio više od 800 glasova nezadovoljnih birača. Iako SDS nije osvojio apsolutnu većinu u Skupštini opštine Gacko, SNSD ni tu nema šta tražiti jer su PDP, SRS RS, SNS i šešeljevi radikali još prije izbora potpisali sporazum sa SDS-om o saradnji, a ove stranke zajedno su osvojile 10 od 17 odborničkih mandata.

Osim njih i socijalisti i Kalinićev SzDS izrazili su želju i spremnost da učestvuju u koaliciji, pa bi SDS vrlo lako mogao okupiti dvotrećinsku većinu u skupštinskim klupama.

Nakon ovog katastrofalnog poraza bilo je samo pitanje trenutka kada će reagovati centrala stranke, i to se dogodilo u prošloj sedmici.

Milorad Dodik donio je odluku o raspuštanju gatačkog SNSD-a a za povjerenika imenovao svoju desnu ruku i ideološkog tvorca SNSD-a Slavka Mitrovića.

Ali, čini se da ni tu nije kraj pa bi Dodik mogao obistiniti svoju prijetnju o smjenama direktora javnih preduzeća.

Kompletno rukovodstvo gatačkog SNSD-a nalazi se u foteljama direktora i rukovodilaca gatačke termoelektrane.

Frontal saznaje da je Milorad Dodik odlučio da u naredne dvije sedmice sa dužnosti generalnog direktora RiTE Gacko smijeni prof. dr Dragoljuba Mučibabića za kojeg smatra da nije dovoljno radio za SNSD te da je bio potpuno pasivan prema izborima. Zajedno sa Mučibabićem u paketu će otići i izvršni direktor i odbornik SNSD-a Zoran Marković, direktor Rudnika i odbornik SNSD-a Bojo Vuković i još jedan visokopozicionirani rukovodilac i nekadašnji SNSD-ov kandidat za načelnika a sada nosilac odborničke liste Ranko Višnjevac, koji je i predsjednik raspuštanog opštinskog odbora.

Očigledno je Dodik shvatio da su njegovi rukovodeći kadrovi taktikom pritisaka, ucjena i partijskog zapošljavanja samo nanijeli nemjerljivu štetu SNSD-u u Gacku, i da je vrijeme da ih zamijeni.

Frontal saznaje da će u narednim sedmicama u fotelju novog generalnog direktora Rudnika i termoelektrane Gacko biti ustoličen mr Rajko Papović, potpredsjednik Saveza za demokratsku Srpsku kojem će se Dodik na ovaj način odužiti što je prije godine svojom kandidaturom za člana Predsjedništva omogućio da Nebojša Radmanović bude izabran ispred Mladena Ivanića.

Papović bi najviše mogao profitirati iz lošeg izbornog rezultata SNSD-a, i zasjesti u direktorsku fotelju jednog od najvećih preduzeća u RS.

Frontal.rs