redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

“ODAVAO TAJNE PODATKE I DAO LAŽAN ISKAZ” Tužilaštvo BiH pokrenulo ISTRAGU protiv ministra Mektića

“ODAVAO TAJNE PODATKE I DAO LAŽAN ISKAZ” Tužilaštvo BiH pokrenulo ISTRAGU protiv ministra Mektića

Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića, potvrđeno je za Srpskainfo.

 

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza.

 

 

– Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je Mektić kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obavezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlaštenja za pristup podacima sa oznakom tajnosti – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

 

Dodao je da je Metkić potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posljedice za bezbjednosot, vladavinu prava i ugled BiH.

 

 

– S obzirom da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti – pojasnio je Grubešić.