redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Da li Slavko Vučurević odlazi sa mjesta ambasadora

Da li Slavko Vučurević odlazi sa mjesta ambasadora

Novoizabrani srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da će odmah nakon konstituisanja novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine odlučiti ko će predstavljati Srbe u ambasadama širom svijeta.

U toku mandata Mladena Ivanića imenovano ih je 16, između ostalog u Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Japanu, Njemačkoj, Švajcarsakoj i Velikoj Britaniji. Imenovan je i generalni konzul BiH u Frankfurtu i ambasdor u Savjetu Evrope.

U posljednjih nekoliko mjeseci najviše se govorilo o imenovanju amabsadora BiH u Sloveniji, gdje je i sama najava izazvala burne rekcije.

Prijedlogom da to bude PDP-ov Slavko Vučurević pozabavili su se i slovenački mediji, koji su ga nazvali kraljem skandala.

Dodik je tada izjavio da je "imenovanje Slavka Vučurevića za ambasadora BiH u Sloveniji sramota" i upitao šta se može očekivati nakon ovakve odluke.

"Preispitaćemo mnoge stvari, loša imenovanja ambasadora, sve i jedan će morati da podnese ostavku, istog trenutka kada uđem unutra, a ja ću onda odlučiti na koji način i ko će predstavljati Srbe. Ako neće, OK, naći ćemo neke druge načine. Ja od toga sigurno odustati neću, a imam četiri godine, a neki nemaju četiri godine," rekao je Dodik.

U ambasadorske fotelje u posljednjem mandatu, sjeli su Lazar Mirkić, koji je u Srbiji imenovan umjesto Ranka Škrbića, zatim Vinko Radovanović u Crnoj Gori, Branko Dokić u Grčkoj, Anđelko Grahovac u Švajcarskoj, Borislav Marić u Japanu, Jelena Rajaković u Izraelu, i brojni drugi.