Razmjena informacija o evropskom putu BiH tema je sastanka koji je ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održava danas u Trebinju sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije koji su akreditovani u BiH.


Sastanku je prethodilo potpisivanje memoranduma ministra Crnatka i ambasadora Bugarske u BiH Avgustine Cvetkove Karabaševe o saradnji u oblasti evropskih integracija sa ciljem uspešne pripreme BiH za članstvo u EU.

Potpisivanjem ovog memoranduma između Savjeta ministara BiH i Vlade Bugarske okvirno se definišu uslovi, načini i metode saradnje u oblasti evropskih integracija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Memorandumom se predviđa saradnja u okviru redovnih konsultacija u vezi sa pristupanjem EU, usklađivanja zakonodavstva BiH sa pravnom tekovinom EU, jačanja institucionalnih mehanizama BiH za koordinaciju u području evropskih integracija, te razvoja administrativnih kapaciteta državnih službenika odgovornih za evropska pitanja.

„U 2019. godini očekujemo da se dogode dvije krupne stvari: jedna je mišljenje Evropske komisije oko BiH a do kraja godine očekujemo i konačnu odluku o kandidatskom statusu. Evropska budućnost BiH je jedna od stvari oko koje postoji najsnažniji konsenzus u BiH, isto misle i pozicija i opozicija i sa tim se ne smijemo igrati. Nadam se da će političke partije u BiH, koje su započele pregovore oko formiranja vlasti, uspješno ih i završiti“, rekao je ministar inostranih poslova BiH.

Ministar Crnadak je pohvalio rumunsko predsjedavanje Evropskom unijom.

„Rumunija je pokazala da je iskren zagovornik evropskih integracije BiH i zemalja regiona”, istakao je Crnadak i naglasio da je jutros Savjet Evrope izdao posljednje upozorenje BiH da u naredna dva dana dostavi imena svojih parlamentaraca koji će biti članovi Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope – jer u protivnom neće imati svoje predstavnike i svoj glas u rješavanju važnih pitanja.

Dane-Manuele Konstantinesku, ambasador Rumunije, pružila je podršku BiH na putu ka evropskoj perspektivi i istakla da Ruminija podupire evroatlantsku budućnost zemalja regije, dodajući da postoji mogućnost i za pozitivna rješenja gdje god postoji želja.

“Evropska unija od BiH očekuje uspostavljanje vlasti na svim nivoima – i to je poruka koju ste posljednjih mjeseci najčešće čuli i koju su prenosili predstavnici Unije. Nažalost, politički akteri u BiH u proteklih šest mjeseci nisu uspjeli da pronađu zajednički jezik oko završetka posla vezanog za formiranje vlasti i Brisel očekuje da BiH uskoro postane kredibilan partner u razgovorima po svim aspektima”, rekla je Konstantinesku.

Izvor RT