redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Gostujući profesori u Srpskoj naplatili tri miliona KM honorara

Gostujući profesori u Srpskoj naplatili tri miliona KM honorara

 Na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj nastavu drži 351 gostujući profesor, uglavnom iz Srbije i Crne Gore, za čije plate na godišnjem nivou bude potrošeno oko tri miliona maraka.

Razlog za angažman gostujućih predavača, kako objašnjavaju sa univerziteta, jeste nedostatak domaćih kadrova. S tim se ne slažu studenti, koji ističu da ne samo da imamo kadrova koji mogu da budu kvalitetni predavači, nego im dvostruki ili trostruki angažman profesora šteti. Osim što profesore viđaju dva-tri puta godišnje i to uglavnom na ispitu, nastavu im drže asistenti.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu pored 596 stalno zaposlenih profesora i nastavnika, nastavu u akademskoj 2016/17. godini izvodi i 190 honorarnih predavača. To je za  tridesetak predavača manje nego u prethodnoj akademskoj godini.

- Tih 30 gostujućih profesora iz ranije godine zamijenjeno je vlastitim nastavnim kadrom - kazali su na ovom univerzitetu dodavši da se za plate gostujućih predavača mjesečno izdvaja oko 140.000 KM.

Na ovom univerzitetu planiraju da na mjesta desetak profesora koji odlaze u penziju angažuju petnaestak asistenata. Prorektor za nastavu na ovom univerzitetu Ranko Božičković istakao je da nadzor nad gostujućim profesorima, sa kojima ova visokoobrazovna ustanova ima ugovor, vrše fakulteti.

- U posljednjih nekoliko godina dolaze gotovo isti profesori, vjerovatno iz zadovoljstva da drže nastavu na našim fakultetima - kazao je Božičković.

Na Univerzitetu u Banjaluci navode dva razloga za angažovanje gostujućih profesora. Prvi je to što se na taj način obezbjeđuje izuzetno i najkvalitetnije izvođenje nastave od strane renomiranih i uglednih profesora. Drugi razlog je pokrivenost nastave za one naučno-umjetničke oblasti za koje Univerzitet još nema izgrađen svoj kadar.

- Ukupno je angažovan 161 gostujući profesor. Najviše ih je na Medicinskom fakultetu, Akademiji umjetnosti, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu - kazali su u banjalučkom Univerzitetu.

Svi gostujući profesori su honorarno angažovani i svakog mjeseca se za njihove plate izdvaja bruto 114.000 KM.

- Najviše gostujućih profesora dolazi iz Srbije. Njihova plata na ovom univerzitetu ne kasni i isplaćuje se u deset jednakih rata - kazali su u Univerzitetu.

Predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić kaže da su studenti nadležnima već dali do znanja da im gostujući profesori ne trebaju.

- Nije tačno da u Srpskoj nema dovoljno kvalitetnih kadrova, koji bi mogli da stanu za katedru - kazao je Savić i dodao da će ovaj problem biti jedna od tema na njihovom forumu, koji će organizovati na fakultetima širom Srpske.

Problemi

Student Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Jelena Popović kaže da ove godine nastavu sluša kod jednog gostujućeg profesora, dok su prošle godine bila dva.

- Jednog od njih dvojice, ne bih da spominjem ime, prošle godine sam vidjela samo dva puta. Sve vrijeme sa nama su bili asistenti, zbog čega sad mnogi imaju problema pri polaganju ispita - kazala je Popovićeva. 

Glas Srpske