redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Hercegovci zadovoljni pozivom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske (VIDEO)

Hercegovci zadovoljni pozivom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske (VIDEO)

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisao je prvi javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje bespovratnih sredstava za zapošljavanje, u ovoj godini.

Zavod za zapošljavanje - Trebinje - Foto: RTRS

Interesovanje za program samozapošljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca, u prošloj godini bilo je duplo veće, u odnosu na 2015.

Na području osam opština, koje pokriva trebinjska Filijala zavoda za zapošljavanje, kroz tristo pedeset programa, plasirano je više od dva miliona maraka, po svim projektima, a zaposlena su 442 lica. Zahtjevi za finansiranje zapošljavanja u ovoj godini, dostavljaju se biroima za zapošljavanje.

Cmiljana Galanos, nezaposlena inženjerka menadžmenta i nesvršeni postdiplomac, kroz samozaposlenje, registrovala je samostalnu preduzetničku djelatnost. To nije mogla učiniti novcem zarađenim u kućnoj radinosti. 

"Ne, nije nam bilo dovoljno, bila su nam potrebna sredstva da bi, pored tih, krenuli dalje, prešli na veći nivo. To nam je baš u pravom trenutku", govori Cmiljana.

Namjerava konkurisati i ove godine, da bi zaposlila još jednog radnika. Isto namjerava i Tomo Bokić, osnivač i direktor privatne agencije. Bespovratni novac za zapošljavanje, kaže, ima posebnu vrijednost za onoga ko tek pokreće djelatnost.

"Mislim aplicirati i ove godine. Sa radnikom ima mpotpisan ugovor na neodređeno vrijeme", rekao je Bokić.

 

Na području Filijale, od ukupno odobrenih 35o projekata zapošljavanja, u 2016. najviše je bilo u oblasti poljoprivrede. Pojačan interes očekuju i po javnom pozivu, objelodanjenom prije dva dana.

"Kod naših poslodavaca cilj je da radnici ostanu u stalnom zaposlenju i da učestvuju i narednim projektima i da dobiju sredstva za nove radnike", izjavio je Dragan Popović, rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Trebinje.

Uslove za korišćenje i iznose novca zavise od prijavljenih programa zapošljavanja, podijeljenih u šest projekata.

Program traje godinu dana, a nezaposleni, koji ispune uslove, brišu se sa evidencije nezaposlenih.

"Zloupotreba nije bilo. Radimo kontrolu u saradnji sa Poreskom upravom", napominje Popović.

Јavnim pozivom predviđeno je i finansiranje prekvalifikacije nezaposlenih. Konkurs je otvoren do 19.aprila, a ukupna bespovratna sredstva za zapošljavanje, iznose više od 10 miliona maraka.

RTRS