redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Koncertom pod trebinjskim platanima počeo prvi internacionalni festival klasične muzike

Koncertom pod trebinjskim platanima počeo prvi internacionalni festival klasične muzike

Prvim koncertom klasične muzike pod platanima sinoć je u Trebinju počeo internacionalni festival, koji će do 13. avgusta okupiti 80 istaknutih kompozitora, dirigenata, profesora i studenata muzike sa svih meridijana.

Festival pod nazivom "Music & More Summerfest", otvorio je zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, koji je istakao da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da budu pokrovitelji projekta koji će svojim umjetničkim kvalitetom nesumljivo doprinijeti daljem napretku u kulturi. 

Ćurić je zahvalio organizatoru Festivala pijanistkinji Tatjani Ranković, koja je nakon dugogodišnjeg traganja za lokacijom za realizaciju ovog projekta prepoznala grad Trebinje kao idealno mjesto za okupljanje muzičara iz različitih krajeva svijeta. 

"Naše opredjeljenje je da gradimo budućnost koja podrazumijeva razumijevanje drugog, uvažavanje različitosti i saradnju na svim poljima", rekao je Ćurić. 

 

Rankovićeva, koja živi i radi u Njujorku, kaže da je ovo prvi festival ovakve vrste u regionu i da je koncipiran u vidu sinteze muzičkih radionica, seminara i koncertnih izvođenja djela klasične muzike. 

"Prvi put će, u Trebinju, biti izvedena djela koja su pisana za kamerni orkestar, a čak će biti izvedeno i djelo koje uključuje čembalo", najavila je Rankovićeva. 

Ona je dodala da će ovaj festival, osim koncerata, ponuditi i radionice, seminare, nova saznanja i edukaciju za sve ljubitelje muzike. 

Do 13. avgusta, na četiri lokacije u Trebinju: pod trebinjskim platanima, na Crkvini, u Muzeju Hercegovine i Kulturnom centru biće održano ukupno osam koncerata.

Srna