redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Lijanoviću devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja

Lijanoviću devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja

Kantonalni sud u Tuzli osudio bivšeg ministra u Vladi Federacije BiH Јerka Ivankovića Lijanovića na devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a njegovog savjetnika Stipu Šakića na godinu dana zatvora.

Na godinu dana zatvora osuđen je i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi Tuzlanskog kantona, prenosi Birn.

Tužilaštvo je tokom procesa tvrdilo da je zloupotreba podsticaja iz oblasti poljoprivrede počinjena smišljeno i sistematski, a da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu.

"To je bila kriminalna hobotnica koja se protezala i do Bihaća, Mostara i Travnika", rekao je tužilac Dalibor Bingas, navodeći da je ukupna pribavljena imovinska korist činjenjem ovog krivičnog djela 836.000 KM.

S druge strane, odbrana je tvrdila da nije postojao spisak poljoprivrednika koji su morali davati polovinu podsticaja, a Tužilaštvo nije pružilo nikakav materijalni dokaz u ovom slučaju, te da su brojni drugi svjedoci rekli da se nikada nije tražio povrat novca.

Lijanovićev advokat Mirna Delalić je tokom procesa istakla da se Tužilaštvo u ovom procesu vodilo iskazima svjedoka "koji su neupućeni ili koji su namjerno iznosili neistinite navode".

Suđenje je trajalo više od godinu i po dana.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Lijanović je optužen zajedno sa savjetnikom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa nezakonitostima prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i FBiH od 2011. do 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Izvor: SRNA