redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Ljubinje dobija prvu solarnu elektranu?! (VIDEO)

Ljubinje dobija prvu solarnu elektranu?! (VIDEO)

Ljubinje bi u naredne dvije godine moglo da dobije prvu solarnu elektranu, a za izgradnju su zainteresovani investitori iz Turske i Austrije. Vlada Srpske donijela je Odluku o dodjeli koncesije, a uskoro će biti izabrana najpovoljnija ponuda. Dobrobiti investicije vrijedne oko 150 miliona maraka su višestruke, ne samo za Ljubinje, već i za Hercegovinu.

Priča o gradnji solarne elektrane u Ljubinju je glavna tema od kad je, početkom godine, investitor iz Turske pokrenuo inicijativu za dodjelu koncesije za gradnju elektrane. Za investiranje su zainteresovani i Austrijanci.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva saopštili su da u skladu sa odlukom, Ministarstvo priprema tendersku dokumentaciju kojom će biti definisani uslovi za dodjelu koncesije i raspisivanje javnog poziva. Procjena je da bi javni poziv mogao biti raspisan u martu. Interes za izgradnju solarne elektrane na području opštine Ljubinje, pored kompanije "IFS Solar", iskazala je i "Schall Gruppe" iz Austrije.

Na osnovu istraživanja i elaborata o uslovima, broju sunčanih dana, izabrana je lokacija za gradnju površine oko 80 hektara, uz magistralni put Ljubinje - Stolac.

Dobrobiti investicije za izrazito nerazvijenu opštinu kakva je Ljubinje, bile bi višestruke.

"Bitno je istaknuti mogućnost koncesije na zemljište, prodaju zemljišta, a imali bi povrat od koncesije na električnu energiju; sa tom snagom i brojem sunčanih dana, 400 000 do 500 000 maraka bi bio povrat opštini Ljubinje na godišnjem nivou", ističe načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.

Uz novac koji bi značajno poboljšao opštinsku kasu i omogućio ulaganja u infrastrukturu, Ljubinjci se nadaju i angažovanju radne snage tokom gradnje elektrane.

Raspisivanje Јavnog poziva očekuje se krajem ovog mjeseca, a pravo da se prijave imaju i drugi zainteresovani investitori, ali će prednost pri bodovanju ponuda imati turska kompanija koja je i pokrenula inicijativu.

RTRS