redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Najava: Zajednički koncert ansambala "Oplenac" Adelaide i GKUD "Alat" Trebinje u Muzeju Hercegovine

Najava: Zajednički koncert ansambala "Oplenac" Adelaide i GKUD "Alat" Trebinje u Muzeju Hercegovine

Večeras će na platou ispred Muzeja Hercegovine Trebinje biti priređen  zajednički koncert ansambala „Oplenac“ Adelaide (Južna Australija) i GKUD „Alat“ Trebinje (Republika Srpska).

Program počinje u 20.00 časova.

Folklorna grupa "Oplenac" nastala je 1973. godine u Adelaidu u Južnoj Australiji. Njegovanjem narodne igre, brojne generacije izvođača, koje su prošle kroz ovu folklornu grupu, njegovale su i održavale srpsku tradiciju i dio srpske istorije u udaljenoj Australiji.

Gostovanje „Oplenca“ na platou ispred Muzeja Hercegovine Trebinje, dio je turneje, tokom koje njegovi igrači nastupaju u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj (BiH).

Gradsko kulturno-umjetničko društvo „ Alat“ Trebinje osnovano je 1956. godine. Danas broji više od 400 članova, angažovnih u sekcijama folklora, narodnog orkestra te u dvije izvorne grupe. Brojnim koreografijama „Alatničari“ čuvaju tradiciju, običaje i narodne igre Hercegovine, ali i drugih regija bivše Jugoslavije. GKUD „Alat“, kao i prošle godine organizator je cjelovečernjeg folklornog koncerta 

.