redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Nastavljeno obilježavanje slave grada i Sabornog hrama

Nastavljeno obilježavanje slave grada i Sabornog hrama

Svetom arhijerejskom liturgiju u Sabornom hramu u Trebinju danas je nastavljeno obilježavanje slave grada i ovog hrama.

Svetu arhijerejsku liturgiju služe Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, novoimenovani episkop Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije uz sasluženje mnogobrojnog sveštenstva. 

Liturgiji prisustvuju predstavnici grada, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, brojne delegacije iz regiona, te veliki broj građana Trebinja, susjednih opština i gostiju pristiglih iz svijeta. 

U poslijepodnevnim časovima najavljen je i dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

Nakon Svete arhijerejske liturgije biće položeno cvijeće na spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. godina, a u 12.00 časova u Kulturnom centru biće održana svečana sjednica Skupštine grada. 

Od 18.00 časova u Kulturnom centru biće otvorena dokumentarna izložba o ratnim siročadima i invalidima u Velikom ratu pod nazivom "Sve će to narod pozlatiti". 

U okviru Prebraženjskih svečanosti u Muzeju Hercegovine biće priređena izložba slika Atanasija Popovića, povodom 70 godina od smrti prvog trebinjskog akademskog umjetnika, te promovisana knjiga Milana Micića "Amerikanci srpski dobrovoljci iz SAD". 

 

Praznično večernje služenje u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg počinje u 20.00 časova, nakon čega će svečana litija proći ulicama Trebinja do Trga slobode, gdje je predviđeno obraćanje predstavnika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Grada Trebinja. 

Trebinjce i goste u prazničnoj noći zabavljaće pop pjevačica Aleksandra Radović, a kao predgrupa nastupiće "Vanja Mišić i Mundens". 

U Trebinju je juče nizom različitih manifestacija počelo obilježavanje Svetog Preobraženja Gospodnjeg - slave grada i Sabornog hrama. 

Organizatori Preobraženjskih svečanosti su Grad Trebinje i trebinjska Crkvena opština, a i ove godine očekuje se veliki broj gostiju iz Republike Srpske, Srbije i regiona.

SRNA