redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Otkriven bareljef sa likom Jovana Dučića

Otkriven bareljef sa likom Jovana Dučića

U Udruženju književnika Srbije danas je otkriven bareljef sa likom Jovana Dučića - rad vajara Milorada Vukanovića Mišela, povodom 75 godina od smrti velikog pjesnika.

Bareljef su postavili UKS, grad Trebinje i Udruženje Trebinjaca u Beogradu.

Predsjednik UKS-a Radomir Andrić istakao je da danas, kada govorimo o Jovanu Dučiću u kontekstu razvoja moderne srpske poezije, nesumnjivo se slažemo sa stavom da je ovaj pjesnik imao "vlastitu viziju svijeta" i da je svoju poeziju, zahvaljujući nadasve umjetničkoj snazi, uzdigao do metafizičkih visina.

"Njegove najbolje pesme podređene su suštastvu ljubavi i opčinjenosti lepotom, u neprestanom traganju za duhovnim zasladima, u rečima koje otkrivaju iskonske veze prirode i čoveka, izvore svetlosti i bezmernog tajnopisa u večnom nadvladavanju zebnje od trošnosti kazanog. Dučićevo književno delo je sam spomenik u nama i u svim posvećenicima autentične pesničke reči", ocijenio je Andrić.

Bareljef su otkrili pjesnik Adam Puslojić, koji je pročitao sonet posvećen Dučiću, i predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

"Današnjem događaju raduje se i Trebinje, jer ono, velikog Duku, smatra svojim duhovnim ocem i svojim prvim građaninom, a članove Udruženja književnika Srbije njegovom brojnom i velikom porodicom", rekao je Banjak.

Dučić se tako pridružio piscima čiji su bareljefi ranije postavljeni u Udruženju književnika Srbije: Jovanu Skerliću, Simi Matavulju, Ivi Andriću, Milošu Crnjanskom, Radoju Domanoviću, Janku Veselinoviću, Vladislavu Petkoviću Disu, Radetu Draincu, Isidori Sekulić i Branku Miljkoviću, a uskoro će biti otkriveno isto obilježje u čast Milana Rakića.

U umjetničkom programu nastupili su prvakinja Beogradske opere Jasmina Trumbetaš uz klavirsku pratnju Nevene Živković, etno pjevačica Katarina Gojković i dramski umjetnici Biljana Ðurović i Nebojša Kundačina, koji su kazivali Dučićeve stihove.

TANJUG