redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Pravo na ličnu invalidninu -veliki napredak u socijalnoj zaštiti

Pravo na ličnu invalidninu -veliki napredak u socijalnoj zaštiti

Odluka Vlade Republike Srpske o primjeni prava na ličnu invalidninu predstavlja veliki napredak u oblasti socijalne zaštite, ocijenjeno je danas u Trebinju na sastanku Centra za koordinaciju i podršku licima sa invaliditetom istočne Hercegovine.

Branimir Tamindžija, predsjednik Centra koji okuplja 13 organizacija i 2.500 lica sa invaliditetom, pohvalio je odluku Vlade, navodeći da je ovo prvi put u istoriji Srpske da se donosi odluka o pravu na ličnu invalidninu koja će od 1. jula biti u primjeni. 

"Pravo na ličnu invalidninu predstavlja krunu dosadašnjeg zalaganja da bude obezbijeđen minimum socijalne sigurnosti i prvi korak u obezbjeđivanju sredstava za konkretnu pomoć krajnjim korisnicima - licima sa invaliditetom sa najtežim stepenom invalidnosti, koja do sada to pravo nisu imala", rekao je Tamindžija. 

On je pojasnio da ovom odlukom nisu obuhvaćeni paraplegičari, oboljeli od multiple skleroze i distrofičari. 

Prema njegovim riječima, odlučeno je da bude upućen zahtjev Vladi Republike Srpske za formiranje jedinstvene komisije za procjenu invaliditeta. 

U Republici Srpskoj će od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu. 

Ličnu invalidninu mogu dobiti lica sa tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 odsto, sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koja zavise od pomoći i njege druge osobe. Jedan od uslova je i da je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu.

Srna