redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

SVESKE ZA OSNOVCE, U ŠKOLAMA REALIZACIJA INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA

SVESKE ZA OSNOVCE, U ŠKOLAMA REALIZACIJA INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA

Grad Trebinje će učenicinima tri trebinjske osnovne škole, od drugog do devetog razreda, pokloniti 3.700 svesaka, ukupne vrijednosti 9.000 KM, a u ovim obrazovnim ustanovama u toku je i realizacija infrastrukturnih projekata za dobrobit djece i zaposlenih, potvrdio je gradonačelnik Luka Petrović.

Petrović je, nakon razgovora sa direktorima osnovnih škola, rekao novinarima da su sveske posebno dizajnirane za djecu - na koricama su detalji Trebinja, kao i karta Republike Srpske, dok su na unutrašnjoj strani napisani himna "Moja Republika" i raspored časova. Gradonačelnik je napomenuo da je sa direktorima dogovoren način raspodjele svesaka za učenike.

"Djeca koja pohađaju područna odjeljenja dobiće po tri, učenici čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni dobiće po dvije i djeca čiji su roditelji zaposleni dobiće po jednu svesku. Opredijelili smo se da se sva djeca upoznaju o znamenitostima Trebinja, da znaju našu himnu i mnogo drugih stvari koje su značajne za mjesto u kojem žive", rekao je Petrović.

On je podsjetio i na infrastrukturne projekte u trebinjskim osnovnim školama, napominjući da Vlada Republike Srpske i grad sa po 50 procenata finansiraju izgradnju zida oko škole "Jovan Jovanović Zmaj", ukupne vrijednosti 50.000 KM.

"Podnijeli smo Vladi Republike Srpske i zahtjev za rekonstrukciju poda sportske sale u Osnovnoj školi `Sveti Vasilije Ostroški` u Gorici, ukupne vrijednosti 65.000 KM, gdje bi učešće grada Trebinja bilo od 30 do 50 procenata", rekao je gradonačelnik. Petrović je dodao da se trenutno izvode radovi i u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Policama na rekonstrukciji sistema grijanja, gdje će se ubuduće koristiti pelet kao energent, a ne lož ulje koje je mnogo skuplje.

"Želimo da na ovaj, ali i druge načine podržimo osnovne škole", rekao je Petrović i dodao da je Gradska uprava spremna na sve vrste pomoći. Direktori škola zahvalili su gradonačelniku na razumijevanju i na spremnosti da zajednički rješavaju sve probleme. Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Dragan Mrdić istakao je da Gradska uprava kroz različite programe nastavlja da pomaže osnovne škole, posebno roditelje i učenike u poručnim školama. "Važno je da se rješavaju infrastrukturni problemi i da se u svakoj školi popravlja ambijent i stvaraju bolji uslovi za rad i učenje", rekao je Mrdić. Učenici prvih razreda trebinjskih osnovnih škola, od grada Trebinja dobiće poseban poklon za prvi dan škole.

Srna