U Pentagon stigla pošta sa otrovom ricinom

U Pentagon stigla pošta sa otrovom ricinom

Pentagon je saopštio da je primio poštu za koju se sumnja da sadrži otrov ricin, uključujući i pismo upućeno američkom ministru odbrane Džimu Matisu.

Neimenovani zvaničnik rekao je za Glas Amerike da je riječ o dve koverte, od kojih je jedna bila poslata Matisu, a druga glavnokomandujućem pomorskih operacija, admiralu Džonu Ričardsonu.

U saopštenju Ministarstva za odbranu navodi se da je objekat za sortiranje pošte, koji se ne nalazi u glavnoj zgradi, pod karantinom, a da Federalni istražni biro (FBI) analizira koverte koje je u ponedeljak otkrila policija Pentagona.

Prema izvorima Glasa Amerike, početni testovi na ricin bili su pozitivni.

Ricin može da izazove smrt od 36 do 72 sata od unošenja samo malo količine i za njega ne postoji protivotrov.

Američke federalne institucije i ranije su dobijale pakete za koje se sumnjalo da sadrže ricin, uključujući i 2013. godine kada su pisma sa tim otrovom upućena jednom američkom senatoru, Bijeloj kući i zvaničniku savezne države Misisipi.

Ubrzo poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pisma sa još jednim smrtonosnim prahom - antraksom, poslata su kancelarijama dvojice senatora u Vašingtonu i medijima u Njujorku i na Floridi a u tom incidentu stradalo je pet osoba, podseća VOA.

 

Izvor: Nezavisne novine