Milica rakic.jpg

Danas su se navršile 24 godine od kada su NATO bombarderi kasetnom municijom ubili trogodišnju Milicu Rakić u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, a ova djevojčica postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju.

Djevojčica je ubijena fragmetima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je udaljena oko kilometar od nekadašnjeg aerodroma Batajnica.

Smrt je bila trenutna i zatekla je na dječijoj noši, a u tom napadu je ranjeno još pet civila.

Njen otac Žarko, porijeklom iz Bosanskog Petrovca, svjedočio je da je scena udara bila stravična. Kupatilo je bilo puno gelera, koji su se tolikom silinom zarili u kuću da su probili i zid. "Izgubili smo je", prve su riječi koje je izustio kada ju je krvavu uzeo u ruke.

Prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od ranije je pokrenuta inicijativa da kanonizuju malu Milicu, a njen lik se već nalazi na freskama u mnogim srpskim svetinjama.

U manastiru Tvrdoš kod Trebinje, u Republici Srpskoj je 2004. godine rađena freska Milice Rakić, na kojoj se nalazi opis nje kao novomučenice, kao i u manastirskoj crkvi manastira Tresije na Kosmaju i u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu.

U beogradskom Tašmajdanskom parku je 2000. godine podignut spomenik posvećen djeci ubijenoj u jugoslovenskom bombardovanju NATO-a.

Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua male Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesana je poruka: "Bili smo samo deca".

Malenu Milicu Rakić, koja je rođena 9. januara 1996. godine,kroz stihove od nezaborava oteo je Dobrica Erić pjesmom "Čiko ja tebe gledam sa neba" u kojoj svojim ubicama poručuje: "Da ti kažem još samo ovo. Pa idi i zaboravi me. Mama će da me rodi ponovo. I daće mi još lepše ime!".

Prema zvaničnim podacima tokom bombardovanja SR Jugoslavije ubijeno je 79 djece, međutim pretpostavlja se da je živote izgubilo njih najmanje 130.

Najmlađa Bojana Tošović imala je samo 11 mjeseci kada je poginula u zagljaju svog oca.

Prije 24 godine 24. marta počela je agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.