IMG_5503_resized_20230713_123905228.JPG (436 KB)

Povodom Dana Trebinjske brigade vojske RS danas je Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio pomen u crkvi Svetog kneza Lazara za poginule borce Trebinjske brigade. Brojne delegacije su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine odali poštu palim borcima ali se podsjetili na trideset i prvu godišnjicu od formiranja ove brigade Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Pero Vuković rekao je da je Trebinjska brigada sačuvala vojničku čast i odbranila Trebinje od daleko jačeg neprijatelja.

“Ovdje smo se okupili, ispred spomen sobe naših besmrtnika, da se prisjetimo dana kada je stvorena trebinjska brigada Vojske RS. Za pokoljenja koja dolaze moramo čuvati uspomenu i od zaborava sačuvati heroje i herojska djela slavne Trebinjske brigade, jedinice VRS kroz koju je tokom Otadžbinskog rata prošlo oko šest hiljada boraca, a za stvaranje i odbranu Republike Srpske život je dalo više od 260 pripadnika brigade, čija su imena upisana na Spomenik borcima i u Spomen sobu.

IMG_20230713_124945_resized_20230713_125012237.jpg (301 KB)

„To su bili dani ponosa i slave. A danas…Pred nama su dani novih izazova. Pred nama su dani kada se moramo našoj braći, koji ostadoše na braniku odbrane Trebinja i njihovim potomcima odužiti na najbolji mogući način. Pred novim rukovodstvo Gradske boračke organizacije Trebinje je rješavanje pitanja zapošljavanja djece poginulih boraca što je prioritet svih prioriteta. Nadamo se da ćemo, uz aktivnu saradnju sa Gradskom upravom i privrednim subjektima, to pitanje sve intenzivnije rješavati. Svjesni smo vremena u kome živimo, itekako dobro znamo i imamo razumjevanja za delikatan i državni i ekonomski momenat u kome se RS nalazi, ali mi imamo moralnu, ljudsku i bratsku obavezu da to pitanje konačno riješimo. Sva druga pitanja su značajna ali ne kao ovo, što je po nama, pitanje svih pitanja. Rezultati koje smo do sada, zajedno sa gradskom i republičkom vlašću rješavali su značajni ali moramo načiniti dodatni iskorak. Ako Bog da, za godinu dana, ovdje na istom mjestu, pred svima vama, podnijećemo izvještaj o tome šta smo uradili zajedno sa gradskom i republičkom vlašću po rješavanju ovog pitanja“, poručio je Vuković.

Načelnik Štaba Trebinjske brigade Slavko Žarković rekao je da zahvaljujući borcima ove brigade, daleko jači neprijatelj nije uspio da dođe na linije ucrtane u svojim mapama, podsjećajući na borbe za odbranu Golubovog kamena, Bobana, Vlaštice i južnog oboda Popovog polja, odnosno duž cijele linije od Strujića do Jablan dola.

"Trebinjska brigada je kroz svoj ratni put napravila neizbrisiv trag u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, uspješno izvršivši sve postavljene ratne zadatke, dejstvujući na širokom podrčju koji je pri kraju rata bio dug i do 100 kilometara. Pritom je bila pouzdan oslonac komandi Hercegovačkog korpusa, sačuvala je stanovništvo i njegova ognjišta i dala veliki doprinos odbrani našeg područja, časno noseći svoju zastavu iz borbe u borbu", naveo je Žarković.

On je kazao da je Trebinjska brigada uživala povjerenje svog naroda, ali i strahopoštovanje kod neprijatelja, a da je iz rata izašla čistog obraza, očuvanog jedinstva i sloge, ispisujući jednu od najsvijetlijih stranica u istoriji Trebinja i Hercegovine.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da su borci Trebinjske brigade stali na prve borbene linije i životima bespoštedno branili svoje porodice, grad i vjekovna ognjišta, ali i čast svojih predaka.

IMG_5790_resized_20230713_124628371.JPG (491 KB)

"Zbog više od 260 najhrabrijih koji su položili svoj život za otadžbinu, u miru imamo obavezu da čuvamo Republiku Srpsku – svetinju za sve nas, u koju, ne da se ne smije dirati, nego se u nju ne smije ni prstom upirati. Ona je za nas smisao slobode i bitisanja na ovim prostorima, stvorena u najteža i veoma izazovna vremena", naveo je Ćurić.

On je kazao da su potrebni jedinstvo i sloga, a da podjele, posebno političke prirode, nikome ne mogu da donesu bilo šta dobro.

"Ne smijemo da dozvolimo da nas bilo ko dijeli na naše i njihove, da nas svađaju. To je lekcija iz istorije koju ne treba da ponavljamo, jer su je naši preci i te kako dobro osjetili na svojim plećima", kazao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, Trebinjci nikada, pa ni devedesetih godina, nisu željeli rat, već su bili prisiljeni da brane svoj grad i narod.

IMG_20230713_124815_resized_20230713_124842882.jpg (431 KB)

"Ponovo kažem – mir i samo mir, dobrosusjedski i partnerski odnosi, spremni da svakome dobronamjernom čovjeku pružimo ruku, ali i sada i za vijekove odlučni da pamtimo i pokoljenja podsjećamo na našu prošlost, znamenitu istoriju i kulturu, pomažući im tako da izgrade nacionalni i lični identitet.

Vladika Dimitrije rekao je da su plod žrtve pripadnika Trebinjske brigade mir i sloboda, ali da se od ljudi, uglavnom, u miru ne zahtijeva da daju život, ali da se zahtijeva da daju žrtvu.

"I u miru kome živimo sve je zasnovano na žrtvenoj ljubavi, izvan čega nema ništa vrijedno. Sveštenik ili episkop ako se ne žrtvuje, niko neće čuti za propovijed Hristovu. Isto tako, ako se učitelj ili profesor ne žrtvuje za djecu - neće ih ništa naučiti, a ako se roditelji svim svojim životom ne daju da vaspitaju svoju djecu kao mladice, da ih odgajaju da izrastu pravo i da daju dobar rod – oni neće ništa uraditi", poručio je vladika Dimitrije.

IMG_20230713_125408_resized_20230713_125436551.jpg (283 KB)

Polaganju cvijeća na centralnom spomen-obilježje prethodio je defile boraca gradskim ulica, koji su nosili ratne zastave.

Na današnji dan prije 31 godinu hrabri trebinjski borci uspješno su "slomili" neprijateljsku ofanzivu čime je Trebinje odbranjeno od napada hrvatske vojske. Ovaj dan se poslije uzeo kao dan formiranja Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Kroz Trebinjsku brigadu prošlo je oko 6.000 boraca. Za Republiku Srpsku je život dalo više od 260 pripadnika brigade, čija su imena upisana na Spomenik braniocima Trebinja i u Spomen-sobi. Brigada je za svoj ratni put odlikovana Ordenom Petra Mrkonjićima, a veliki broj njenih pripadnika i drugim odlikovanjima i medaljama.