metal-muzika.jpg

Da li je žanr muzike metal umjetnost? Ako je vjerovati Francuskoj Kraljevskoj Akademiji Umjetnosti iz XIX veka, onda je odgovor ne. Ali sačekajte jedan momenat. Nije li to institucija koja je žestoko kritikovala impresionizam? Sudeći po mnogima koji su kontrolisali svet umjetnosti u prošlosti, samo bi akademske slike bile autentična umetnička djela, i samo bi se morala slušati klasična muzika.

U meta-modernom svetu u 2021. godini, metal je ujmetnost bez svake sumnje. Ono što je još zanimljivije, to je uticajan muzički žanr koji postoji sada već više od 50 godina i koji je uticao na mnoge druge muzičke žanrove, a takođe je uticao i na druge vidove umjetnosti. Pogledajmo kako!

1. Popularna Muzika

Postoje oficijalni žanrovi, kao što je pop-rok, ali nigdje nećete naći pomena o pop-metalu. Postoji glam-metal, ali zvuk ovog žanra je daleko od onoga što se smatra popularnim na današnjoj muzičkoj sceni. Iako izgleda prilično čudno da se kombinuju mainstream i underground zvukovi, sve je moguće u vremenu kada se bendovi koji su svirali black metal, prebacuju u druge žanrove kao što je trip-hop ili pop balade.

Ipak, i dalje je čudno da nigdje na tržištu ne može da se nađe kompletno posvećen pop-metal bend. Zanimljivo je da su mnogi popularni izvođači priznali da su svoju inspiraciju tražili u metalu, iako se sviraju taj tip muzike. Uzmimo primer bendova kao što su Breathe Carolina, Attack Attack! Ili Blood on the Dance Floor, koji kombinuju pop, elektronsku muziku i čak uzimaju neke elemente hard core muzike. Naravno, ovakve kombinacije čine da se pravi fanovi metala zgražavaju, ali živa je istina da to postoji i da metal utiče na mnoge druge žanrove.

Pop muzika je u tradicionalnijem smislu takođe vukla svoj uticaj od metal muzike. Taj uticaj se može vidjeti kod izvođača kao što su Lady Gaga, Taylor Swift, Post Malone, pa čak i Billie Eilish. Reperi, koji su ranije bili zakleti neprijatelji metalaca, sada se druže sa istima, a neki čak prave i zajedničke projekte. Tu pre svega mislimo na Gucci Mane feat. Marilyn Manson ili Kid Bookie feat. Corey Taylor.

2. Bioskop

Da li ste znali da je ime jednog od najpoznatijih metal bendova ikada, Black Sabbath, došlo iz imena horor filma? Bend je toliko bio inspirisan filmom da je pokušao da napravi nešto slično, samo na muzičkoj sceni. Ako je vjerovati kritikama i broju fanova, sasvim sigurno su uspeli u tome.

Nakon što se žanr etablirao na sceni, metal je počeo da utiče i na industriju filma. Pesme metal bendova su korišćene kao soundtrack (i to ne samo u horo filmovima). Na primer, muzika Guns N’ Roses’s je korišćena u filmu Terminator 2, dok je Metalica radila muziku za film Nemoguća Misija 2. Ipak, i pored toga, metal muzike se uvek najbolje slagala sa horor žanrom, te se metal numere mogu čuti u filmovima Resident Evil i The Omen.

Japanski anime je takođe prilično koristio metal muziku. Neki anime fanovi čak smatraju da su proizvođači ove vrste crtanih filmova obsjednuti metal muzikom. Na primjer, postoji anime Detroit Metal City, koji se kompletno vrti oko metal muzike, i nekih metal bendova kao što su Legend of Black Heaven i K-On! Tako da mnogi naslovi imaju metal pjesme u svojim soundtrackovima, od kojih su najpoznatiji Death Note, Rainbow i Deadman Wonderland.

3. Video Igre

Moderna industrija video igara ništa nije manje fan krvi i horor filmova. Takođe, u modernim igrama ima puno mračnih situacija, gotskih elemenata i drugih stvari koje su povezane sa metal muzikom. Drugim riječima, mnoge video igre bi mogle da imaju metal muzičku pozadinu, i nikome to ne bi smetalo. Legendarna igra DOOM imala je atmosferu koju bi metalci obožavali, ali i muzika je bila takva, pošto je bilo numera Pantere, Metalike, kao i bendova Judas Priest i Slayer.

Video igre nisu jedini vid igrica koje su bile pod uticajem ovog fenomena. Čak je zabavnije pisati o sprezi između metal muzike i kockanja.

Najočitiji uticaj metal muzike je na popularnim online slot mašinama. Guns N’ Roses, Motörhead, KISS, i Megadeth su samo neki brendovi koji su sada besmrtni zahvaljujući provajderima igara. Osim toga postoje i slotovi koji su posvećeni hevi metal žanru, kao na primer Heavz Metal Warriors.

Ipak, ova veza između metala i kockanja nije ona koja je najzanimljivija. Možda ste čuli više puta da popularne zvezde pominju svoje omiljene igre na sreću u svojim pesmama. Na primjer, Motörhead u pjesmi Ace of Spades, Megadeth u Train of Consequences, Aerosmith u Deuces are Wild i mnogi drugi. Stoga, možemo reći ne samo da je metal isnpirisao provajdere igara, nego i da je obrnuto.

4. Fine Umjetnosti

Sada dolazimo bliže najvišoj formi umjetnosti na našoj listi. Kako je moguće da metal muzika inspiriše slikare i vajare u pravljenju novih kreacija? Konvencionalni kritičari će reći da je ovaj žanr zapravo samo materijal koji se koristi u nekim skulpturama.

Ako neko još sumnja da je metal inspirisao slikare, predlažemo da pogleda u ilustracije sa albuma metal bendova. Ova umjetnost je obično ispirisana nekim mračnim fantazijama umetnika, koji se prepliće sa samom temom pjesama koje se nalaze na albumu.

Neki slikari i vajari nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa ilustracijama albuma, ali stvaraju remek djela koja podsećaju na metal muziku. Umjetnine Zdzisław Beksiński ili H.R. Giger-a su baš takve.

Sve u svemu, globalizaciju ne treba gledati samo kroz kulturu, nego i kroz umjetnost. Žanrovi se preklapaju, i sasvim sigurno će se pojaviti i novi. Na primjer, metal koncert danas je kombinacija više umjetničkih pravaca, muzike, mode, dramaturgije, vizualne prezentacije i fotografije.

Sasvim sigurno ćemo vrlo brzo videti da je gotik moda uticala na neke školske uniforme ili nešto slično.