5G mreža već ove godine premašuje pola milijarde korisnika

Švedska kompanija Erikson iznijela je svoje prognoze u vezi sa brojem korisnika 5G mreže i istakla da bi do kraja ove godine taj broj mogao da dostigne 580 miliona korisnika, što je veliki rast gledajući na prošlu godinu kada ih je zabilježeno nešto više od 220 miliona.

Do 2026. godine Erikson predviđa 3,6 milijardi korisnika ove usluge.

Lider po broju korisnika je očekivano Sjeveroistočna Azija, uključujući i Kinu, a u posljednje vrijeme im se znatno približila i Sjeverna Amerika. Prognoze Eriksona navode da bi do 2026. godine Sjeverna Amerika trebalo da ima najveći broj korisnika na globalnom nivou, odnosno da bi čak 84 odsto njih trebalo da pređe na ovu uslugu, javlja Rojters.

U zemljama Zaliva se očekuje da oko 73 odsto korisnika pređe na ovu uslugu do 2026. godine, dok se u Zapadnoj Evropi predviđa da će oko 69 odsto njih krenuti sa korišćenjem ove usluge, navodi se u Eriksonovom izvještaju.

Vodeći čovjek za mreže iz ove kompanije Frederik Jejdling je za Rojters istakao da je rana dostupnost 5G mreža omogućila Kini lakše plasiranje i implementaciju u odnosu na druge dijelove svijeta prošle i ove godine, ali je dodao da ih ostatak svijeta sada stiže, prenosi Telegraf.

Na kraju 2020. godine zabilježeno je 6 milijardi korisnika pametnih telefona, a Erikson predviđa da će se broj korisnika podići na 7,7 milijardi do 2026. godine.