Unajmljivanje automobila velika je pogodnost u odnosu na čekanje javnog prijevoza ili plaćanje taksija kad god trebate putovati dalje od pješačke udaljenosti. Ali skriveni troškovi mogu vam opteretiti novčanik ako ih niste svjesni. Ovaj popis pomoći će vam da uđete spremni.

 

1. Provjerite imate li svu papirologiju


Nema ništa gore nego otići u rent-a-car agenciju i shvatiti da ste kod kuće zaboravili dokumente. Prije iznajmljivanja automobila, molimo Vas da sa sobom ponesete vozačku dozvolu i validnu kreditnu karticu na svoje ime. Većina agencija za iznajmljivanje automobila – zahtijevat će od vas da priložite važeću kreditnu karticu kao garanciju, kako bi pokrili slučajne troškove kao što su kazne za parkiranje, prometni prekršaji, nestanak goriva i sl. Gotovinski polog unaprijed može se prihvatiti umjesto kreditne kartice.

 

2. Provjerite vanjski izgled automobila

Ne želite biti odgovorni za tuđu zloupotrebu automobila. Provjerite ima li na automobilu ogrebotina ili udubljenja prije nego krenete. Svakako odvojite malo vremena da namjestite sjedalo i ogledala po svom ukusu. Provjerite gdje se nalaze funkcije automobila kao što su klima uređaj, svjetla, brisači vjetrobrana i ručna kočnica. Nakon što ste se upoznali s vozilom, spremni ste za polazak.

 

3. Pogledajte kontrolnu ploču

Gorivo za iznajmljeni automobil najčešće se daje na principu "od punog do punog", što znači da počinjete s punim spremnikom i vraćate automobil s punim spremnikom. Okrenite ključ da provjerite je li spremnik pun (i prednja svjetla rade). Osim ako ne planirate platiti dvostruki trošak goriva ostavljajući prazan spremnik automobila pri povratku, provjerite na koju vrstu goriva vozi vaše vozilo.

 

4. Uzmite puno osiguranje od štete

Čak i ako mislite da ste najbolji vozač na svijetu, ili čak i ako jeste, razmislite o kupovini osiguranja. Puno osiguranje će pokriti vašu štetu u slučaju nesreće. Zadnje što želite je parkirati auto preko noći da ujutro vidite da jedno od ogledala nedostaje ili neka vam neko ogrebe auto dok je parkiran.

 

 

 

5. Pazite gdje parkirate

 

Ne želite zateći svoj automobil bez tablica i velike kazne na vjetrobranskom staklu dok se vraćate iz šetnje gradom. Samo da pokrijemo osnove. Na žutim linijama zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje.

 

6. Ne tražite auto na aerodromu

 

Ne želite čekati dok ne sletite na aerodrom kako bi tražili rent a car agenciju, a zasigurno ne želite rezervirati automobil od agencija koje se nalaze unutar zračne luke jer ćete svoj najam automobila platiti kao zlato. Odvojite malo vremena prije dolaska i rezervirajte svoj automobil online ili telefonom. Čekat će vas čim stignete na izlazu, za djelić onoga što bi koštalo iznajmljivanje od korporacija smještenih u zračnoj luci. Netko mora platiti njihovu pretjeranu najamninu u zračnoj luci. Ne moraš to biti ti.