IMG_20221104_104142_resized_20221104_104213038  1.jpg

„Srbija je najveći investitor u Republici Srpskoj, njihove investicije su dvije milijarde i 141 milion evra, a skupovi poput današnjeg su prilika za razmjenu iskustava, promovisanje proizvoda i usluga, proširenje saradnje, nove projekte i investicije ne samo u pograničnim mjestima uz Drinu, već i na cijelom prostoru Republike Srpske“, ovo je istaknuto na 7. Međunarodnom forumu o saradnji koji se danas završava u Trebinju.

Na forumu koji organizuje Razvojna agencija Republike Srpske i Razvojna agencija Srbije potpisan je i Memorandum o saradnji između ove dvije agencije.

Forum je okupio privrednike iz zemalja regiona i Evropske unije, predstavnike državnih institucija i privrednih komora, razvojnih agencija i drugih organizacija koje pružaju podršku privredi.

Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije RS rekao je da sedmi put zajedno sa Razvojnom agencijom iz Srbije, uz podršku Vlada, organizuju ovaj forum, za čije vrijeme je postignuto mnogo dogovora i poslovnih ugovora.

„Na ovom forumu, na panel diskusijama, razgovarano je o značajnim temama iz oblasti turizma, obnovljivim izvorima energije, investicijama iz Srbije i drugih zemalja u Republiku Srpsku, a održani su i sastanci privrednika iz više zemalja. Mi smo tu, Razvojne agencije RS i Srbije, da svim učesnicima damo sve informacije iz baze podataka, na osnovu čega se oni odlučuju u koju sredinu da idu", rekao je Đukić.

Radoš Gazić, direktor Razvojne agencije Srbije naveo je da Srbija i Srpska imaju izuzetnu poslovnu saradnju, te da je trgovinska saradnja povećana za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Većina investitora i kompanija dolazi iz prerađivačke industrije, ali potencijal vidimo i u prehrambenoj industriji kao i u turizmu, energetici i infrastrukturi", rekao je Gazić.

On je podsjetio da je 2015. potpisan prvi sporazum između dvije agencije, a današnjim sporazumom saradnja je proširena i na investicioni dio gdje pomažu investitorima da dobiju relevantne informacije, ali i finansijsku podršku.

IMG_20221104_104817_resized_20221104_104841841  2.jpg

Otvarajući 7. Međunarodni forum o saradnji, Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS je istakla da su ovakvi skupovi od velikog značaja za RS i Srbiju, jer treba da budu podsticaj svim našim privrednicima da razvijaju međusobnu saradnju.

„U teškim vremenima, iza nas i pred nama, zaista je neophodno pružiti podršku i mogućnost povezivanja privrednih subjekata RS i Srbije. Sa aspekta turizma, u proteklom periodu imali smo značajnih investicija iz Srbije i nadam se da ćemo nastaviti u istom smjeru i proširiti projekte. U ovoj situaciji, kakva jeste trenutno, trebamo se fokusirati na njeno prevazilaženje i pružanje pomoći svim našim privrednim subjektima“, navela je Gašić.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja kaže da prva slobodna zona koja je registrovana u Republici Srpskoj je u Trebinju i to je momenat da prezentuju šta nude, ali i šta bi trebalo da urade kako bi privukli investitore.

„Jedan od panela ovog foruma tiče se turizma, te to je prilika da se prezentuju turističke ponude našeg grada. Na forumu učestvuje i veliki broj firmi iz Slovenije, Francuske i Austrije i to je prilika da predstavimo potencijale grada, kako bi privukli što veći broj investitora", istakao je Ćurić.

Na forumu se održavaju i poslovni susreti za preduzeća i klastere koji se organizuju pod okriljem Evropske mreže preduzetništva.

IMG-3b63ba2104f179c1bdd6c65ad103ab6b-V 3.jpg