studenti.jpg

Nakon završene srednje škole, sve veći broj đaka odlučuje se da obrazovanje nastavi u inostranstvu, u nadi da će steći bolje, različitije i praktičnije znanje. Istovremeno, neki studenti iz zapadnih zemalja priliku da studiraju na engleskom jeziku, koriste u Srbiji.

Jedan korisnik Redita nedavno je upitao ostale zbog čega je njegova ideja da studira u Beogradu naišla na negativne komentare, a neki od članova porodice su čak otišli toliko daleko i njegov izbor nazvali “idiotskim”.

– Zašto su mi rekli da sam idiot kada sam otkrio da želim da studiram u Srbiji ili na Balkanu? Ovo će zvučati neizmjerno naivno i idiotski, ali molim vas da me saslušate. Nije mi namjera da bilo koga uvrijedim, već samo pokušavam da dođem do što više stavova i iskustava drugih, prenosi Blic.

Ukratko, rekao sam svojoj porodici da razmišljam da odem u Beograd na studije, a oni su mi rekli da je to najgluplja moguća ideja koju su ikada čuli. Tvrdili su da je univerzitetsko obrazovanje na Balkanu ne valja i da bi me gledali kao neuspjelog studenta ili morona, a odrasli i drugi studenti bi me ismijevali zbog toga što nisam iskoristio priliku da studiram u Americi, jer sam imao “savršenu priliku da to uradim”, jer sam odrastao u Americi. Jel ovo istina? Da li bi me smatrali budalom zbog dolaska na Balkan zbog školovanja i da li je to loša ideja – zapitao se student.

Napomenuo je i da su svi članovi njegove porodice imigranti sa Balkana i da mu je lakše da komunicira na engleskom jeziku.

U odgovorima, drugi korisnici su ponudili interesantna iskustva i mišljenja i dok su jedni primijetili kako ih je zabrinulo to što “dijaspora zaboravlja svoje korijene”, drugi su mu kratko i jasno, bez objašnjenja, govorili da – posluša roditelje.

– Čini se da zapadnjaci misle da njihovi univerziteti imaju neku vrstu monopola nad sposobnošću da daju znanje. Jednom kada student sa zapada iskorači sa užasno skupog fakulteta, magični vazduh u kojem se čuva tajno znanje jednostavno nestane! Znanje je magično ograničeno na instituciju dužničkog ropstva, a knjige na zapadu se štampaju na magičnom papiru koji se mijenja kada napustite fakultet, kao čarobni pasulj – glasi jedan od komentara.

Drugi komentator mu je savjetovao da je bolje da upiše osnovne studije u Srbiji, jer su naši studenti bolje potkovani znanjem iz raznih oblasti kada izađu sa univerziteta, a da bi onda trebalo upisati master studije u Americi.

– Stvar je u imidžu. Prestiž američkih univerziteta imaće veliki uticaj na vaš početak karijere. Iz nekih slučajeva za koje sam čuo, znam veliki broj Srba koji su završili fakultete u inostranstvu sa prosječnim ocjenama i našli dobre poslove ovde u stranim kompanijama. Nije da su naše škole loše, već vašem poslodavcu mnogo znači njihovo ime. Dakle, ostanite tu gdje jeste i upišite dobar fakultet – savjetuje jedan korisnik.

Bilo je i onih koji odobravaju ideju.

– Mislim da je to dobra ideja zasnovana na dvije stvari – univerziteti su uglavnom prilično dobri, i iako biste možda stekli bolje obrazovanje u SAD, treba uzeti u obzir i novac. Životni standard tamo je bolji nego ovdje. To znači da ćete ovde moći udobno da živite od novca sa zapada i, vjerujte mi kao studentu, jedine poteškoće koje imam su finansije – zaključuje jedan od Reditovaca.

Drugi su se složili da su srpski univerziteti dobri, ali da im nedostaje resursa i finansija kako bi bili još bolji i mogli da ponude znanje približno onom na zapadu, dok ističu da sve zavisi od oblasti interesovanja.