Samit "Otvoreni Balkan" - Foto: RTRS
Predsjednik crnogorske Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da je "Otvoreni Balkan" uspješna i funkcionalna inicijativa i očekuje da će Crna Gora uskoro postati članica.

- Želio bih da Crna Gora bude dio "Otvorenog Balkana". To je uspješna inicijativa - rekao je Abazović u Beogradu na otvaranju Samita u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

On je istakao da inicijativa treba i mora da bude inkluzivna i da su dobrodošli oni koji nisu prisustvovali Samitu.

Abazović je naveo da je u trenutku kada bukti rat lijepo vidjeti ljude za istim stolom, koji razgovaraju o temama od životnog značaja za sve građane regiona, te naglasio da Crna Gora tome daje podršku.

- Zapadni Balkan kroz inicijativu "Otvoreni Balkan" treba novu progresivnu politiku. Sve smo probali u istoriji - zidove, ratove, krize, humanitarne katastrofe svađe, konflikte, optužbe. Jedino što nismo probali jeste da sarađujemo - rekao je Abazović.

On je naglasio da je vrijeme da se izabere mir i napredak, ističući da veća fleksibilnost granica ne znači njihovo mijenjanje.

Prema ocjeni Abazovića, inicijativa je jako uspješna jer je u kratkom vremenskom roku dokazala da može da uradi stvari koje su značajne za građane.

- U susret krizi jako je važno čuvati kanale komunkacije i uraditi sve što je u našoj mogućnosti da olakšamo život građanima - naveo je Abazović.