Vlada Crne Gore - Foto: Screenshot/YouTube
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas da su tenzije u Crnoj Gori zbog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom bile političke i da su ih, kako je rekao, podigli oni koji su srušili njegovu vladu.

Abazović je to rekao na sjednici vlade otvorenoj za javnost, na čijem dnevnom redu je bila usmena informacija o najnovijem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u ovoj godini.

Abazović je na taj način odgovorio ministru spoljnih poslova Ranku Krivokapiću koji je pročitao jedan od zaključaka iz Izvještaja koji se odnosi na Temeljni ugovor SPC.

- Zaključci oko Temeljnog ugovora sa SPC su imali uticaj na političku atmosferu i podigli su dalje tenzije. Vlada i parlament su propustili da demonstriraju implementaciju reformi - pročitao je Krivokapić.

Krivokapić je prije čitanja zaključka iz izvještaja EK rekao da su politički kriterijumi najvažniji za pristupanje neke zemlje EU.

Rekao je da je problem to što je, kako kaže, Temeljni ugovor izazvao političke tenzije.

A problem je, dodao je, i za dogovor u parlamentu, te da je, kako je rekao, upravo ugovor trebalo da doprinese političkom dogovoru.

Abazović mu je odgovorio da su to bile političke, a ne socijalne tenzije i da su ih podigli određeni politički subjekti koji su, kako je rekao sruši aktuelnu vladu.