Dritan Abazović (Foto: @DritanAbazovic) - Foto: Twitter
Istraga će utvrditi detalje i činjenice o bezbjednosnim prijetnjama tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, rekao je danas potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović i dodao da je postajala velika bezbjednosna prijetnja za poglavara SPC-a, što je kako je rekao, i patrijarh potvrdio svojom izjavom.

On je ocijenio da su bezbjednosne službe položile veliki ispit, dok sa druge strane ostaje, kako kaže, gorak ukus vezan za čitav događaj.

Abazović je za Novu S rekao da nije bilo slučajeva otkazivanja poslušnosti u sektoru bezbjednosti, već da je bilo slučajeva određenog emotivnog kolebanja kod pojedinih ljudi.

Sektor bezbjednosti funkcionisao je besprijekorno, tvrdi potpredsjednik Vlade Crne Gore.

- Ne dozvoljavam nikom da stavlja na teret ljudima nešto što im ne pripada. Svako ko je odbio bilo koji zadatak će biti suspendovan - rekao je Abazović.

Istakao je da je patrijarh SPC Porfirije štićena ličnost i obaveza policije je da ga drži što dalje od opasnosti.

- Sve bih pitao ko bi izašao pred javnost i građane da se nešto desilo patrijarhu SPC, ja vam kažem da ne bi izašao niko osim mene. Ne dozvoljam da se na bilo koji način baci senka na bilo kojeg službenika policije koji su uprkos svemu izašli sa najboljim razultatima. Mi se ne ponosimo upotrebom suzavaca, ali ovde nedostaje dijalog i politička kultura - rekao je Abazović.

Rekao je i da država nije tu da određuje u kojoj crkvi neko može da izvrši vjerski obred, već da je njen zadatak da zaštiti ustavna prava.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije, Abazović je rekao da je njihovo opredjeljenje da sa Srbijom imaju mnogo veće povjerenje, saradnju i relaksiranije odnose nego što su sada.