Abazovic.jpg


"Ovdje se radi o formalnom završetku onoga što smo započeli ranije, a ovim se u potpunosti obustavlja šverc cigareta preko Luke Bar. Sa ovim se stavlja tačka na šverc, mislim da je vrijeme da se vrati kredibilitet i Luci Bar i zaposlenima koji su časno radili svoj posao“, poručio je predsjednik Vlade Dritan Abazović.

„Preko 100.000 šteka cigareta od ovog momenta postaje vlasništvo CG. Pokušaćemo da ukoliko se za ovo nađe zakonski okvir, da se ovo proda i da se vrati u budžet. Aktivnosti vlade će biti u tome da sve ono što se zaplijenjuje vrati građanima. Ovo nije bio državni posao, ovdje su pojednici imali korist. Prenos cigareta trajeće nekoliko dana i vidjećemo kako ćemo postupati sa ovom robom. Izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije. Od danas šverc cigareta preko Luke Bar u Crnoj Gori je klinički mrtav“, poručio je on u Baru.

Ohrabrio je institucije da rade svoj posao, dodao je da je došao kraj bogaćenju na nezakonit način.„Napravićemo popis robe sa svim markama, i ako se uspostave zakonske osnove prodaćemo cigarete na stranom tržištu jer je naše jako malo“, dodao je Abazović.

On je apelovao na poslanike da podrže zakone kojima bi se prodale ove cigarete, kako bi se novac od njih vratio u budžet.

„Ovo je dobronamjerna priča građana i svih, pa pozivam sve da podrže ovu inicijativu. Ovdje se radi od višedesetina eura koje bi doprinijeli zdravstvu, školstvu. Vjerujem da će svi poslanici podržati ovu inicijativu“, naglasio je premijer.

Premijer, ministri finansija i unutrašnjih poslova, Aleksandar Damjanović i Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević obišli su Slobodnu carinsku zonu u Luci Bar.

Ministar Damjanović se zahvalio svim ljudima i međunarodnim partnerima na pomoći.

„Nakon što se popiše roba koja je pronađena, treba naći zakonski model da se Crna Gora izveze iz Crne Gore. NMi polako dolazimo do nivoa da je vrlo malo prostora ostalo za nelegalno tržište u Crnoj Gori. Sarađivaćemo sa međunarodnim partnerima i na ovaj način ćemo obezbijediti određena sredstva u budžet“, rekao je Damjanović.

Država će danas oduzeti zalihu duvanskih proizvoda bez akciza, vrijednu više desetina miliona eura, saopštili su ranije iz Vlade.

„UPC je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama koje vrijede više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni“, naveli su iz Vlade.

Uprava prihoda i carina nije produžila rok za skladišćenje duvanskih proizvoda, a direktor Rade Milošević dao je instrukcije carinarnici da ih oduzme.

Slobodna carinska zona Bar došla je u žižu zbog sve češćih otkrivanja švercovanih cigareta u kontejnetskim pošiljkama.


Adžić: Stajemo na kraj duvanskoj mafiji


„Nećemo dozvoliti da se Crna Gora prepoznaje kao država šverca, već ćemo jačati institucije i svakodnevno zadavati snažne udarce kriminalu i mafiji“, naglasio je Adžić

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić poručio je da staju na kraj duvanskoj mafiji u Crnoj Gori.

„Borba protiv šverca cigareta, jedne od najorganizovanijih grana kriminala, se nastavlja udruženim aktivnostima više institucija Vlade, Uprave prihoda i carina, Ministrstva unutrašnjih poslova, policije i Ministarstva finansija“, istakao je on.

Poručio je da ovakvim aktivnostima doprinose budžetu Crne Gore, a ujedno mijenjaju međunarodni imidž države.

„Nećemo dozvoliti da se Crna Gora prepoznaje kao država šverca, već ćemo jačati institucije i svakodnevno zadavati snažne udarce kriminalu i mafiji“, naglasio je Adžić.

On je danas sa premijerom Abazovićem, ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, ministrom bez portfelja Zoranom Miljanićem, direktorom Uprave carina Radem Miloševićem posjetio Slobodnu zonu Luke Bar, nakon što je Uprava carina naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama.

Ovo je zapljena čija vrijednost iznosi više desetina miliona eura i predstavlja snažan udarac za kriminalne organizacije.

Konatar: Zaustavićemo šverc cigareta, CG neće biti zemlja korupcije i kriminala


„Nastavljamo dalje. Čeka nas dosta posla. Može Crna Gora“, naglasio je on

Obećali smo da ćemo zaustaviti šverc cigareta, poručio je na Tviteru poslanik URA Miloš Konatar.

„Crna Gora neće biti zemlja korupcije i kriminala. Čestitke Vladi, Ministarstvu finansija, MUP-u, Upravi prihoda i carina. Nastavljamo dalje. Čeka nas dosta posla. Može Crna Gora“, naglasio je on.

Konatar se oglasio nakon što je dans najavljeno da će država danas oduzeti zalihu duvanskih proizvoda bez akciza, vrijednu više desetina miliona evra, saopštili su iz Vlade.

Iz Vlade su najavili da će premijer Dritan Abazović, ministri finansija i unutrašnjih poslova, Aleksandar Damjanović i Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević danas posjetiti Slobodnu carinsku zonu u Luci Bar.