Aerodrom Trebinje - Foto: RTRS
Aerodrom u Trebinju Srbija će izgraditi do 2022. godine, kada bi trebalo da polete prvi avioni, potvrdili su u više navrata zvaničnici Republike Srbije.

Projekat je rezultat dobrih odnosa i dogovora zvaničnika Republike Srpske i Srbije. Nakon odluke, polovinom godine, održani su prvi sastanci radnih grupa dviju vlada.

Od odluke se neće odustati, potvrdili su u više navrata iz Vlade Srbije.

Stručnjaci obje strane obišli su moguće lokalitete u blizini Trebinja i uzeli u razmatranje dvije – područje Mionića, zapadno od Trebinja i plato Zubaca.

- Prve godine, da bi bilo ekonomski isplativo, očekuje se oko pedeset hiljada putnika, što je veliki broj za prvu godinu, s obzirom da je novi aerodrom, a procjena investicije je oko pedeset miliona evra - istakla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure Srbije.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, koje u ovom projektu ima ulogu logistike, potvrdili su da operativni tim dviju vlada analizira potrebne uslove za izgradnju.

U narednih petnaestak dana trebalo bi da uslijedi drugi sastanak, kada će biti poznato više detalja o modelima izgradnje i finansiranja.

Aerodrom u Hercegovini imao bi izuzetan značaj za regiju i Republiku Srpsku.
- Bez obzira na razna razmišljanja, da u blizini imamo više aerodroma, mi u Gradskoj upravi i u Hercegovini smatramo da je to ključan projekat, i da će uz ovaj zaživjeti i drugi projekti - kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Bio bi to i preduslov za povezivanje dviju privreda.

Zbog važnosti projekta, gradonačelnik Trebinja potvrdio je da gradska administracija stoji na raspolaganju za eventualno rješavanje imovinsko - pravnih odnosa i sva druga pitanja.

Čeka se izbor lokacije.

- Nema razloga da sumnjamo, posebno kada je u pitanju Srbija koja je realizovala nekoliko projekata u svojoj državi. Kada su došli, vidjeli smo da vladaju situacijom - dodaje Ćurić.

- Mi bismo mogli završiti dokumentaciju, eksproprijaciju i ostalo u toku 2021. godine, a prvi avioni bi mogli da polete 2022. godine - naglasila je Mihajlović.

Taj termin potvrdio je i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, na ovonedjeljnom sastanku sa najvišim predstavnicima Republike Srpske.

Aerodromom i kompletnom pripadajućom infrastrukturom, upravljala bi Republika Srbija u narednih 30 - 35 godina.