Afera "Diplome": SIPA plijeni dokumentaciju iz privatnih univerziteta
Foto: Pexels/Ilustracija | Afera "Diplome": SIPA plijeni dokumentaciju iz privatnih univerziteta
MOSTAR - Pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, koji se nalazi na terenu, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izuzimaju dokumentaciju na više lokacija privatnih visokoškolskih ustanova u Mostaru.

"Nakon okončanja aktivnosti, izuzeta dokumentacija u zakonskoj proceduri biće dostavljena Tužilaštvu BiH", naveli su iz Tužilaštva.

Podsjetimo, kako je ranije potvrđeno "Nezavisnim novinama", u predmetu "Klaster" pod istragom je 15 osoba sa privatnih visokoškolskih ustanova, uključujući i spoljne saradnike, a terete ih da su, djelujući kao grupa, kupce diploma nalazili od Prijedora do Mostara.

Pod istragom Tužilaštva BiH su i službena i odgovorna lica, radnici i spoljni saradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova sa područja oba entiteta u Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu.

"Riječ je o Nezavisnom univerzitetu NUBL Banjaluka, Univerzitetu za poslovne studije UPS Banjaluka, Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke 'Prometej' Banjaluka, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment PIM Banjaluka, Panevropskom univerzitetu 'Apeiron' Banjaluka, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Internacionalnom univerzitetu Brčko distrikt BiH, Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar, Visokoj školi Union Mostar", rekli su ranije za "Nezavisne novine" iz Tužilaštva BiH.