Afera "Respiratori": Novaliću četiri godine robije, Solaku šest, a Hodžiću pet

SARAJEVO - Federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine u predmetu koji se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM, za vrijeme prvog talasa pandemije virusa korona.

Suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak osuđen je na šest, a vlasnik preduzeća "FH Srebrena malina" Fikret Hodžić na pet godina.

Prema presudi, "Srebrena malina", čiji je vlasnik Fikret Hodžić, treba da plati kaznu od 200.000 KM, te da vrati nezakonito stečene 694.000 KM.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević je oslobođena optužbi. Zanimljivo je da Novalić nije bio na današnjem izricanju presude.

Riječ je o prvostepenoj presudi, nakon sudskog procesa koji je počeo u februaru 2021. godine. Početku suđenja su prethodile afera u javnosti, a zatim i istraga Tužilaštva BiH.

Optužnicom im je, podsjetimo, na teret stavljen niz krivičnih djela kao što su zloupotreba položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, nesavjestan rad u službi itd.

Tokom nešto više od dvije godine suđenja saslušan je veliki broj svjedoka i prezentovana obimna dokumentacija.

Tužilaštvo BiH je tokom suđenja tvrdilo da su respiratori nabavljeni suprotno zakonu, te da su optuženi međusobno radili organizovano.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, tužilac Mirza Hukeljić tvrdio je da je razlika između realne i ugovorne cijene respiratora postojala da bi se svi učesnici "počastili".

S druge strane, odbrana optuženih je tvrdila da respiratori nisu mogli biti nabavljeni po povoljnijoj cijeni s obzirom na pandemijske okolnosti koje su tada vladale.

Tužilaštvo BiH optužilo je Novalića da je "koristeći stanje pandemije, kao i ovlasti premijera Vlade FBiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv virusa korona ".

Tome su se, prema navodima iz optužnice, s ciljem pribavljanja nezakonite koristi, pridružili Solak, Hodžić i firma " Srebrena malina", dok je Milićevićeva optužena da je "omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice".