Na tri lokacije u okolini Trebinja počela je montaža rasladnih komora mini-hladnjača za čuvanje voća i povrća u ruralnim područjima, saznaje Radio Trebinje.


Nakon što je juče instalirana prva hladnjača u mjestu Ušće, radnici firme „Nermaris“ iz Gračanice danas montiraju rashladnu komoru i na Mosku, dok će sutra početi montaža i u Petrovom polju.
Zapremina hladnjača biće 90 metara kubnih u Petrovom polju, 60 na Mosku i 45 metara kubnih na Ušću, a služiće za čuvanje, odnosno održavanje svježine voća i povrća u idealnim uslovima.
Hladnjačama, koje bi sa radom trebalo da počnu uskoro, gazdovaće Agrarni fond, kaže za Radio Trebinje direktor Veselin Dutina.
„Prvi put u Trebinju nabavljaju se hladnjače, koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Smatramo da ćemo njihovom nabavkom pomoći domaćim poljoprivrednicima, ne samo u čuvanju voća i povrća u idealnim uslovima, već i u rješavanju njihovog najvećeg problema, plasmana proizvoda“, navodi Dutina.
On je najavio da će naredne godine biti ponuđeni kooperantski ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima iz Trebinja i da sa njima razviju poslovni odnos, kako bi oni proizvodili za Agrarni fond.
Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači moći će da proizvode, predaju na čuvanje ili da potpišu ugovor sa Agrarnim fondom za dalji plasman proizvoda.
„Ove godine od lokalnih proizvođača otkupili smo preko 10 tona voća i povrća za trgovačke lance, odnosno prodavnice voća i povrća u Trebinju, tako da u nekom narednom periodu planiramo da se sve ono što se u Trebinju proizvede ovdje i proda“, kazao je za Radio Trebinje Dutina.
Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina zahvalio se na razumijevanju i podršci Grada Trebinja i gradonačelnika Luke Petrovića, koji su, kako je rekao, stali iza svih projekata koje je Agrarni fond pokrenuo ili je planirao da realizuje.
Vrijednost projekta nabavke i montaže hladnjača je 63.000 KM, a Dutina ističe da je za ovaj projekat prvobitno planirano 100.000 KM, i napominje da će ostatak novca biti preusmjeren na druge projekte Agrarnog fonda.
Radio Trebinje