Agrarni fond grada Trebinja donirao je danas sjemenski i sadni materijal za 10 poljoprivrednih proizvođača, koji su aplicirali na program obrade i kultivisanja zapuštenog zemljišta. Podijeljene su sadnice voća, sjeme žitarica i đubrivo.



Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda, podsjetio je da su kroz program privođenja zemljišta kulturi, koji je raspisan ove godine u maju, za oko 60 zainteresovanih korisnika najprije plaćeni troškovi oranja, krčenja i dovođenja zemljišta u stanje obradivosti.



Agrarni fond se obavezao da ovim poljoprivrednicima takođe obezbijedi sadni i sjemenski materijal.

Dutina napominje da je vrijednost projekta 20.000 KM, koje su obezbijeđene iz sredstava Agrarnog fonda i budžeta Grada Trebinja.




Biće podijeljeno – oko 3 tone sjemenskog kromipira, 1.000 sjemena ozimih sorti žitarica, oko 2 do 3 tone vještačkog đubriva i 2.000 sadnica raznog voća.

U planu je da se ove godine obradi oko 60 hektara obrađenih poljoprivrednih površina, koje su već obrađene poljoprivrednom mašinom, nabavljenom u maju 2018.




Sadnice i sjemena podijeljeni su onim poljoprivrednicima koji u protekle dvije godine nisu dobili donatorska sredstva od Agrarnog fonda.

Direktor Veselin Dutina ističe da je dodatna povoljnost za korisnike ovog programa ponuđeni otkup svih poljoprivrednih proizvoda koje ne budu mogli da prodaju na slobodnom tržištu.