Sreto Tanasić - Foto: SRNA
Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika pri Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti Sreto Tanasić upozorio je da je nametanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti agresivan proces da se u potpunosti uruši srpski jezik, koji je osnova kulturnog i nacionalnog identiteta Srba.

Tanasić je u izjavi Srni pojasnio da Zakon o rodnoj ravnopravnosti vrši nasilje nad srpskim jezikom, da je naručen spolja, a samo delegiran unutrašnjim snagama.

On je istakao da je srpski jezik oblikovao srpsku kulturu i to u krilu Srpske paravoslavne crkve, a da je u toku agresivan i javan proces da se on u potpunosti uruši.

- Dolazi sa iste adrese sa koje se pokretalo urušavanje SPC, školskih programa, sve sa ciljem kako bi se upropastio i urušio srpski jezički i kulturni identitet - rekao je Tanasić u Doboju, gdje je sinoć promovisao knjigu "Tako sam govorio zarad sutra".

Snaga jednog naroda je u snazi njegove u kulture, ukazao je Tanasić i dodao da su srpski jezik i SPC u centru srpskog kulturnog indentiteta i da se zbog toga na njih udara otvoreno i jako.

Tanasić je naveo da se srpski jezik optužuje na potpuno netačnim osnovama da nije rodno osjetljiv i da je diskriminatoran.

- To su laži, međutim očito da je potrebno razrušiti srpski jezik, njegovu strukturu i gramatiku. Ako srušimo jezik koji smo izgrađivali od pre i posle Svetog Save pa do danas, mi rušimo svoj identitet, kulturu, jer sve što smo radili i stvorili na duhovnom, kulturnom i materijalnom planu, sve što su nam drugi radili, sve je zapamćeno u jeziku - naveo je Tanasić.

- On je upozorio da se veoma agresivno pokušava urušiti srpski jezik, da je to sada krenulo i iz Beograda kao što je rušenje Crkve krenulo iz Crne Gore. "Mi lingvisti smo na to opominjali državni vrh, ali on ćuti i to ozakonjuje - izjavio je Tanasić.

Tanasić je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata isticao da su srpski jezik i ćirilica najznačajnije identitsko pitanje koje treba da se zaštiti zakonom koji i jeste izrađen zajedno sa Ministarstvom kulture, ali stoji na ledu.

Prema njegovim riječima, srpski jezik danas brane srpski narod i srpski lingvisti.

On je naveo i da njegova knjiga "Tako sam govorio zarad sutra", namjerno ima malo provokativan naslov i da svjedoči o sadašnjoj jezičkoj situaciji koja obuhvata period od raspada nekadašnje Jugoslavije.

- Knjiga svjedoči šta nam se događa sa jezikom, kako brinemo o jeziku, o jezičkim problemu na cjelokupnom srpskom prostoru, šta radi država, o statusu srpskog pisma kao jednog od najznačajnih identitetskih elemenata - rekao je Tanasić.