Kolonija 4.jpg (312 KB)

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je zajedničkom izložbom radova 17 umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Velike Britanije svečano zatvorena osma Međunarodna likovna kolonija „Kolo“.

Za ovogodišnjeg pobjednika kolonije izabran je akademski slikar iz Beograda Veljko Đurđević i njegovom izložbom će naredne godine biti otvorena deveta likovna kolonija „Kolo“.

„Prvi put sam ovdje u Trebinju, u Hercegovini i predivno mi je, uživam u klimi, ljudima i pejzažima. Organizacija je na visokom nivou. Iz ateljea iz Beograda sam donio jedan rad, a ovaj pejzaž Trebinja sam naslikao tako što sam ustajao u pet ujutru kako bih uhvatio svjetlo i trenutak, malo je zahtjevno ali nadam se da sam uspio u tome. Iznenađen sam ovom nagradom, nisam očekivao i potrudiću se da za narednu godinu osmislim izožbu koja će opravdati povjerenje koje ste mi dali“, rekao je Đurđević.

Kolonija 3.jpg (383 KB)

Selektor kolonije Dražen Milić kaže da se trud njega i kolega isplatio, te da je ova izložba najbolja do sada.

„Od 17 umjetnika nastalo je oko 30 radova na koloniji ove godine. Nije samo tehnika ulje na platnu, imamo i skulpture, zidnu keramiku i po bogatstvu materijala kojima je rađeno mislim da je ovo jedna od najboljih kolonija do sada“, dodao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković zahvalio je svim učesnicima i organizatorima ovogodišnje likovne kolonije.

„Zadovoljstvo nam je da svake godine imamo priliku da podržimo ovakav umjetnički događaj, koji zaista donosi dodatnu vrijednost u Trebinje. Ono što je naša poruka jeste da se svi udružimo, kako bismo ovaj događaj iz godine u godinu podigli na još viši nivo. Zadovoljstvo mi je bilo da učestvujem i na humanitarnoj aukciji, na kojoj je prikupljen rekordan iznos novca koji će biti dodijeljen djeci iz socijalno ugroženih porodica“, naveo je Bošković.

Marija Jevtić, slikar iz Beograda po prvi put učestvuje na koloniji u našem gradu.

„Osjećam se privilegovano što sam pozvana da učestvujem ove godine i zaljubila sam se u Trebinje. Divni su svi ljudi, umjetnici, gostoprimstvo je fantastično. Moram istaći da mi je jako drago što je humanitarna aukcija bila uspješna i što je skupljen novac koji će nekome pomoći. Ako me pozovu i naredne godine na koloniju, rado ću doći“, rekla je Jevtić.

Međunarodnu umjetničku koloniju „Kolo“ organizovalo je Udruženje umjetnika ove kolonije u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Kolonija 2.jpg (689 KB)