21252147-525B-4E0C-B1A4-424DCB07DE75.jpeg
U akciji "Divič", koju SIPA sprovodi u Brčkom i Bijeljini, privedeno je više policajaca i službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Akcija se sprovodi po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, a odnosi se na koruptivna krivična djela i nezakonitosti prilikom uvoza razne robe u BiH.

”Pretresi i lišenja slobode se vrše na području Bijeljine i Brčko distrikta BiH, a među osumnjičenima su četiri carinska službenika UIO BiH, dva policijska službenika MUP-a Republike Srpske i dva policajca Granične policije BiH”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaju da se osumnjičenima na teret stavlja nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera prilikom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz Srbije u BiH i i obratno.

”Na taj način, davanjem dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebama ovlaštenja, vršeni su nezakoniti uvozi robe bez carinskog evidentiranja i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dažbina, te su počinioci sticali veliku nezakonitu imovinsku korist”, navode u Tužilaštvu BiH.

Dodaju da se osumnjičenima, između ostalog, na teret stavljaju krivična djela organizovanog kriminala, u vezi sa krijumčarenjem, zloupotrebama položaja ili ovlaštenja, nesavjesnog rada u službi, davanja i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanja mita.

”Postupajući tužilac i njegov tim koordiniraju rad policijskih službenika na terenu, te će nakon realizovanih aktivnosti donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.