U zajedničkoj akciji tužilaštava BiH i Srbije protiv ilegalnih migracija provedena je međunarodna akcija "Kajak" i uhapšena jedna osoba, osumnjičena da je član grupe za organizovani kriminal koja se bavi nezakonitim krijumčarenjem i prebacivanjem migranata iz Srbije u BiH.

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) - Foto: klix.ba

Pripadnici SIPA su u ovoj akciji na području Bratunca uhapsili jednu osobu, osumnjičenu da je učestvovala u nezakonitom krijumčarenju ilegalnih migranata iz Srbije u BiH, radi daljeg transporta prema zemljama EU.

Uhapšeni je osumnjičen za krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

Istovremeno, u okviru ove akcije na području Srbije policija je uhapsila šest osumnjičenih, među kojima i organizatora grupe.

Pretreseni su stambeni i poslovni objekti koje koristi osumnjičeni iz BiH, te su izuzeti predmeti i dokazi koji će biti korišteni za dokumentovanje i procesuiranje krivičnog djela.

Aktivnosti tužilaštava, SIPA i MUP-a Srbije usmjerene su na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, povezana s ilegalnim migracijama. Cilj im je razbijanje i procesuiranje grupa za organizovani kriminal koje djeluju na području Srbije i BiH, organiziovanih radi krijumčarenja većeg broja ilegalnih migranata, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U okviru rada u ovoj međunarodnoj operaciji, podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Evrope-SELEC, te je ostvarena saradnja Tužilaštva BiH i SIPA-e sa OBA BiH, Službom za poslove sa strancima BiH i MUP-om Republike Srpske, navodi Tužilaštvo BiH.