Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
 
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ od jutros vrše pretrese više pravnih lica i poslovnica dvije agencije za obezbjeđenje na 18 lokacija u BiH, koje su pod istragom zbog sumnje da su počinili krivično djelo poreska utaja ili prevara.

Pretresi se vrše u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Palama, Sarajevu, Brčko distriktu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Vitezu, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu i Kozarcu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, radi se o poreskim utajama u velikim novčanim iznosima izvršenih poslovanjem osumnjičenih agencija, koje su predmet istrage.

Postupajuća tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nalazi se na terenu u Banjaluci, odakle koordiniše rad policijskih službenika Sipe, Uprave za indirektno oporezivanje i entitetskih policijskih struktura.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo je navelo da u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost.

Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv kaznenih djela iz oblasti finansijskog kriminala, kojima se nanosi šteta svim građanima BiH, navodi se u saopštenju.