Akcija "Profit" (Foto: N1) -
SIPA u Sarajevu od ranih jutarnjih časova provodi akciju "Profit", usmjerenu na suzbijanje organizovanog kriminala i pranja novca.

Iz SIPA je saopšteno da su u toku pretresi u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih i devet pravnih lica.

- Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije BiH "Organizovani kriminal", u vezi sa krivičnim djelima iz člana 251. "Prevara u privrednom poslovanju", člana 272. "Pranje novca", člana 294. "Prevara" i člana 383. "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" istog zakona - ističe se u saopštenju SIPA.

Federalni mediji navode da se pretresi vrše na 30 lokacija, te da je među velikim brojem osumnjičenih i sarajevski biznismen Zijad Blekić.

Dodaju da se istraga provodi u vezi sa sumnjivim transakcijama i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenačke NLB grupacije.

- SIPA je u proteklom periodu podnijela dva izvještaja i četiri dopunska izvještaja, a 2019. godine obustavljene su finansijske transakcije za 11 fizičkih osoba i jednu pravnu kod devet komercijalnih banaka i jednog investicionog fonda. Tada je blokirano više od sedam miliona KM - potvrdio je za Kliks portparol SIPA Luka Miladinović.

Kako Kliks saznaje, tokom pretresa oduzeto je skoro 600.000 evra, zlatni nakit i pet sefova u komercijalnim bankama.

U saopštenju SIPA se navodi da se akcija provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Kantonalnog Suda u Sarajevu, te da će više informacija o rezultatima biti poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti.