U akciji „Skaj“ u utorak je razbijena kriminalna grupa koja se duže vremena bavila krijumčarenjem marihuane iz Albanije, preko BiH, pa sve do Njemačke ili Poljske. Sumnja se da je ova grupa prodajom droge zaradila više od dva miliona maraka.

Prema saznanjima Srpskainfo, pripadnici SIPA u ovoj akciji uhapsili su Ivicu Antunovića i Nikicu Boškovića u Stocu, Ivana Cvijanovića u Kiseljaku, Borislava Kovačevića u Trebinju, te državljane Hrvatske Juricu i Marija Veletića.

Osumnjičeni su za krijumčarenje uzimali od 170 do 240 evra po kilogramu skanka.

Naš izvor otkriva da su uhapšeni radili veoma profesionalno i da su, prema prvim informacijama, bili uključeni u krijumčarenje najmanje sedam tona skanka, koji je prošao ili trebao proći kroz BiH.

Međutim, nisu svaki put uspjeli u svojim poslovima, jer im je SIPA često znala stati na put.

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je za Srpskainfo da su u okviru ove akcije u utorak pretresili četiri lokacije u Stocu, Trebinju i Kiseljaku, te da su oduzeli više stotina hiljada evra.

– Osim novca, oduzeta su i tri „kripta“ telefona, više mobilnih telefona, određenu količinu opojne droge, kao i druge predmete i tragove koji se mogu dovesti u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima – pojasnio je Miladinović.

Dodaje da postoje osnovi sumnje da su se uhapšeni, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, bavili neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, odnosno da se isti dovode u vezu sa krijumčarenjem najmanje sedam tona opojne droge kanabis iz Albanije i Crne Gore u BiH i Hrvatsku, kao i dalje u zemlje Evropske Unije.

– Od navedene količine policijski službenici SIPA su u proteklih 20 mjeseci zaplijenili oko tri tone skanka u više odvojenih operativnih akcija – precizira Miladinović.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, uhapšeni će biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Izvor Srpskainfo uključen u ovu istragu pojasnio nam je do detalja kako se pomenuta šestorka bavila krijumčarenjem marihuane.

– Droga je iz Albanije išla u Podgoricu, gdje je zatim prepakivana i najčešće sakrivana u kamione. Drogu su stavljali u lažne podove u kamionima s prikolicom, ili u cisterne, i zatim je slali na put prema BiH – rekao je naš sagovornik.

Kada droge pređe granicu između Crne Gore i BiH, nastavila bi prema Stocu.

– Tu je droga vađena i skladištena, a zatim najčešće dalje prebacivana prema Zagrebu, te zatim u Njemačku i Poljsku. Šestorka koja je uhapšena u BiH imala je posao da organizuje transport droge i da se brine da ona stigne na planirane lokacije – ističe izvor Srpskainfo.

Dalje precizira da su oni za kilogram skanka koji iz Albanije stigne u BiH uzimali 170 evra, a ako put nastavi dalje prema zemljama Zapadne Evrope još 240 evra po kilogramu.

Zbog toga se sumnja da su ovim poslovima zaradili više od dva miliona maraka.

Međutim, u nekoliko navrata nisu uspjeli da prebace drogu, jer su ih presreli inspektori SIPA. Tako su im u akciji „24“ pripadnici SIPA oduzeli 900 kilograma skanka na području Istočno Sarajeva. Zatim im je u januaru prošle godine oduzeto više od 300 kilograma skanka na Graničnom prelazu Gradiška. Takođe i u akciji „Petrol lajn“ ovoj grupi je oduzeto još 600 kilograma skanka.

Podizanje optužnica

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da su pomenute aktivnosti rezultat dobre saradnje institucije unutar BiH.

– Ovom međunarodnom saradnjom zadat je ozbiljan udarac strukturama narkomafije na području BiH i regiona. Ovo predstavlja završne aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih, a koji su privedeni u ovom akcijama – pojasnio je Grubešić.