U Trebinju će od utorka, 19. juna, ove godine na Olimpijskom bazenu „Banje“ po drugi put početi program akva – aerobika, zahvaljujući Hercegovcu Davorinu Okiljeviću, doktoru fizičke kulture i dugogodišnjem instruktoru raznih vidova aerobika kao i treneru u Školi sporta.


„Godinama sam živio u Srbiji, a kako sam rođen u Trebinju i potičem iz Hercegovine, želja mi je bila da akva-aerobik promovišem u rodnom gradu, prepoznatljivom po sportovima na vodi i predstavim ga svojim sugrađanima. 2014. godine sam prvi put resalizovao ovu ideju i evo sada nakon četiri godine opet našim sugrađanima nudim i ovaj vid treniranja“, kaže Okiljević, koji se akva-aerobikom bavi od 2008. godine.
Prema njegovim riječima, aerobik u vodi preporučljiv je svim uzrastima, nekadašnjim sportistima, ali i ljudima koji se nikada nisu bavili fizičkim aktivnostima.
„Akva-aerobikom mogu da se bave svi, od sedam do 77 godina, i žene i muškarci, te osobe sa problemima poput bolova u leđima, zglobovima ili koljenima. Ovaj vid vježbi povoljan je upravo na ljetnim vrućinama jer ne dolazi do pregrijavanja tijela, voda đeluje veoma pozitivno na psihu, te omogućava hidromasažu tijela“, objašnjava Okiljević
On dodaje da su sličnosti između akva i klasičnog aerobika, koji se najčešće izvodi po teretanama prilikom izvođenja vježbi –velike, ali ih je mnogo lakše raditi u vodi.
„Voda oslobađa mišiće i zglobove od gravitacije, samim tim i opterećenja koje zglobovi trpe kada se vježbe izvode na tvrdoj podlozi i to je jedan od razloga zašto je akva-aerobik preporučljiv za svakoga“, ističe Okiljević.
Program vježbi akva-aerobika na Olimpijskom bazenu „Banje“ počinje u utorak.


„Prvi čas je besplatan i svi su dobrodošli, a ukoliko se građanima svidi kako to radimo, mjesečna karta će iznositi 35 km. Treninzi u trajanju od 60 minuta održavaće se utorkom i četvrtkom u 19:45 i subotom u 19h. “, kaže Okiljević.
Trebinje je, uz Banjaluku, tek drugi grad u Republici Srpskoj u kojem postoje organizovani programi ove vrste vježbi.
Radio Trebinje