Albanci iznova pokušavaju da prisvoje srpske svetinje na Kosovu i Metohiji. Sada su otišli i korak dalje pa su cjelokupnu duhovnu tradiciju prekrojili kao svoju. Nisu ni tu stali već su snimili dokumentarni film koji je prikazan na albanskoj televiziji Top kanal u udarnom terminu.

Dokumentarni film naziva „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, u kojem se sve srpsko proglašava albanskim prikazan je na albanskom kanalu koji se vidi i na Kosovu i Metohiji i u Sjevernoj Makedoniji.

Na objavu filma u kojem se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, reagovalo je juče Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da je cilj ovog dokumentarca promovisanje velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda.

– U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namjere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako dodaju u Ministarstvu, ponovo moraju da ukazuju domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susjednih država u regionu koje su usmjerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne, tako i nematerijalne.

– Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid – piše u saopštenju.

Oni su pozvali sve nosioce takvih pokušaja – pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svjesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima, te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji, a naročito u međunarodnim okvirima.

– Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak. Srpski narod gdje god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namjerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran, ali odlučan način – zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture, prenosi Blic.