Manastir Visoki Dečani (Foto: Wikipedia/IsmailGagica) -

Albanski istoričar Muhamet Malja izjavio je da manastir Visoki Dečani "predstavlja nasljeđe Kosova, a ne Srba", tvrdeći da je navodno Srpska pravoslavna crkva "to ispolitizovala i nastavlja da i dalje radi isto".

- Srpska pravoslavna crkva je institucionalizovala manastir Dečani. Sam graditelj crkve, Vitia Kući (Vita Kotoranin) arhitekta iz Kotora, unio je duh romaničkog stila. Na početku gradnje bilo je pritužbi radnika koji su se odupirali zbog prisvajanja njihove crkve. Zato što je tu bila druga crkva - tvrdi Malja u izjavi albanskim medijima, prenesenoj na javnom servisu u Prištini.

Prema Malji, činjenice o pokretanju ovog problema u potpunosti su u skladu sa politikom, smatrajući da doneseni zakoni imaju pozitivnu diskriminaciju uloge crkava.

- Prostor nije dat istorijskom aspektu, već samo pravnom. Srpska pravoslavna crkva je znala kako da to maksimalno iskoristi. Čak i tokom osmanskog i albanskog perioda gdje su imali neku vrstu autonomije. Pećka patrijaršija nije bila okružena zidovima. Danas jeste, iako niko nije ugrožen. Ti zidovi su izgrađeni od albanskih kula - rekao je Malja.

Njegovo oglašavanje i tvrdnje da je manastir Visoki Dečani nasljeđe Kosova, događa se u momentu oštrih neslaganja između monaha Visokih Dečana, Srpske pravoslavne crkve i vlasti u Beogradu sa jedne i lokalnih vlasti u Dečanima, pojedinih političara, albanskih istoričara, nevladinih organizacija na Kosovu sa druge strane, oko obustave gradnje magistralnog puta koji protivzakonito proilazi kroz područje zaštićene zone Visokih Dečana, zaštićenog zakonom.