Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sjednice Nacionalnog savjeta za bezbjednost saopštio da je namjera države da pobijedi najteže oblike kriminala i korupcije. Najavljuje borbu na pet nivoa i drakonske kazne za počinioce krivičnih djela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora.


Vučić je rekao da će biti uveden institut doživatne kazne zatvora za one koji su počinali najteža krivična djela – višestruka ubistva, ubistva djece.
"Nisam naročito zainteresovan za primjedbe boraca za ljudska prava pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima", napomenuo je Vučić na konferenciji za medije nakon sjednice Nacionalnog savjeta za bezbjednost.


Minimalne i maksimalne kazne za sva krivična djela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biće povećane za 35 do 50 odsto.


Kazna za silovanje biće od 5 do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanja kazne i niko neće moći da dobije manje od pet godina, najavio je predsjednik Srbije.


Za nasilje u porodici minimalna kazna će biti godinu dana zatvora, kaže Vučić.

Rekao da je jučerašnja akcija policije i tužilaštva pokazala namjeru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobjedi.


"Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, naročito na činjenici što su se poslije mnogo vremena, neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim potjernicama, a neki iza rešetaka", rekao je Vučić


Današnja sjednica je, kaže, imala dvije tačke – pitanje Kosova i Metohije i borbu protiv korupcije i sistemske mjere koje će država preduzeti.


"Koliko god uspješna i dobra akcija, to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedjelje, iako iziskuje ogromne resurse, ali ako ne priđemo na sveobuhvatan način rješavanju tih užasnih problema sa kojima se suočavamo, nećemo biti u stanju da ih riješimo", poručio je Vučić.


Vučić je kritikovao kaznenu politiku i poručio da će u roku od mjesec dana država uvesti nove institute "i promijeniti sve u Srbiji".


Izvor: RTRS